Folkekøkken med Chr. II til bords

Den 11. september byder SYMB på endnu et spændende og afvekslende Folkekøkken, hvor vi igen skal nyde godt af god mad fra Solsikkens køkken.

Menuen står på langtidsstegt lammekølle med løg og urter, grønkålssalat og mørkt madbrød. Til vegetarerne bydes på græskardeller med grønt.

Vi får besøg af foredragsholder Niels Erik Danielsen, som fortæller os historien om kong Chr. II, der blev tvunget fra magten. Det var tiden mellem den mørke Middelalder og den lidt lysere Renæssance. Næppe noget, folk direkte har oplevet. De har oplevet drama, nød, elendighed, krig, barnebrude, blodbad i Stockholm, utroskab, elskerindens død, borgerkrig i Danmark, kongens fængsling og endelige fald. En tid med meget vanskelige levevilkår og stort set ingen rettigheder for kvinder. Chr. II var kritisk overfor adelen i Danmark. Han ansætter elskerindens mor som skatteminister, noget adelen slet ikke brød sig om. Det er en tid med megen krig – også borgerkrig. I 1534 samlede Skipper Clement 6000 bønder til kamp imod adelen i Nordjylland og et ønske om at genindsætte Chr. II på tronen. Oprøret blev dog brutalt slået ned af Rantzau, og 2000 bønder mistede livet.

Og så er der en lokal vinkel på kongens liv. Chr. II sad nemlig sine sidste 10 leveår frem til 1559 fængslet på Kalundborg Slot.  

Det er også historiens vingesus. 2017 var 500 året for Luthers teser, som førte til protestantismen. Chr. II mødtes med Luther, og han støttede kongen i hans kamp for at blive genindsat.

Foredraget følges af en række farverige billeder.

Niels Erik Danielsen fortæller: ’ Interessen om Chr. II udspringer af en almen historisk interesse og om en meget spændende tid i dansk historie, men også internationalt er det en spændende omskiftelig tid. Det er også et ønske om at lære af historien. Nogen siger, at historien gentager sig. Dertil siger jeg, det håber jeg så sandelig ikke. Og slet ikke tiden fra 1481 til 1559, hvor Chr. II levede. Forhåbentlig kan jeg med mit foredrag skabe interesse om Danmarks historie, men også om det vi kan lære af historien.’

Arrangementet holdes igen på Café Solsikken, Skibbrogade 52, 4400 Kalundborg. Dørene åbnes klokken 17:00.

SYMB’s Folkekøkken handler om at spise sammen og om at have det hyggeligt, lære nogle nye mennesker at kende og dyrke fællesskaber på tværs af de grupperinger, som vi ofte inddeler os i.

NYESTE ARRANGEMENTER

BLIV EN DEL AF FÆLLESSKABET!

Dit medlemskab er vigtigt for SYMBs videre udvikling! 

FÅ SYMB-NYT I DIN INDBAKKE

Du bliver opdateret om aktiviteter og SYMB i cirka 6 nyhedsbreve hvert år.

HVAD ER SYMB?

SYMB er en foreningsdrevet socialøkonomisk virksomhed, der forbinder mennesker, bygger fællesskaber og skaber mere liv og aktivitet i vores fælles lokalsamfund. Mennesker i SYMB opbygger relationer og netværk og udvikler en social deltagelse, som gør vores lokalsamfund mere robust. SYMB en fællesskabsplatform, hvor borgere mødes på tværs af de grupperinger, vi ofte inddeler os i. SYMB er med til at skabe et mere bæredygtigt lokalsamfund, hvor flere er med og færre falder ud.

HVORFOR HEDDER DET SYMB?

Kalundborg er hjemsted for en berømt industriel symbiose, hvor den ene virksomheds rest er den anden virksomheds ressource. En cirkulær model, hvor ressourcerne udnyttes optimalt. SYMB er kort for symbiose og er tænkt som en social og relationel pendant til den industrielle symbiose. Ligesom lokale ressourcer udnyttes industrielt, ønsker vi at realisere flere menneskelige ressourcer socialt og relationelt.

VIDSTE DU

… at hos SYMB er der plads til, at også du har et sted at udfolde dig? Har du en interesse, du gerne vil dele med andre, så er SYMB stedet du (også) kan gøre det.

HAR DU LYST TIL

… at give en hånd med, så SYMB også bliver som du kunne tænke dig? Så kontakt os eller duk op til et af vores næste arrangementer. Følg med her eller på vores Facebook-side.

SYMB DRIVES SOM

… en forening og som en non-profit socialøkonomisk virksomhed, hvor overskuddet bruges til fortsat udvikling af blandt andet nye aktiviteter i SYMB.

SYMB
Banegårdspladsen 2
4400 Kalundborg

SYMB’s sekretariatsleder Louise Kolbjørn træffes på:
Mobil: 22 25 66 64         Mail: info@symb.dk

SYMB Privatlivspolitik