Ethvert lokalsamfund burde have et SYMB

SYMB skaber fællesskaber, lyder et SYMB-slogan, men hvordan foregår det egentlig, og hvad gør det godt for? Det beskriver vi i en række interviews med vidt forskellige mennesker, der har ét tilfælles: De kommer i SYMB, og deres grunde er lige så forskellige, som de selv er. Her er historien om Britt Lorenzen der er tilflytter til Kalundborg. For hende er det naturligt at yde en frivillig indsats.

Af journalist Sonja Husted Rasmussen

Det var kærlighed ved første øjekast. Genstanden for kærligheden var et hus i Raklev i Kalundborg. Britt Lorenzen, 58 år og socialpædagog, købte det lillejuleaften for fire år siden – helt spontant, som en julegave til sig selv.

Forhistorien er, at Britt skulle finde et sted at bo. Hun kom fra Bagsværd, hvor hun havde boet hele sit liv. Hun havde solgt sit hus og boede hos en veninde i hendes kolonihavehus, indtil hun havde besluttet, hvor hun ville flytte hen. Britt tog på juleferie hos en veninde i Saltbæk, og en af dagene sad hun og kiggede på hustilbud på ejendomsmæglernes hjemmesider. Her fandt hun et hus i Raklev, aftalte en fremvisning og syntes ikke om huset. Ejendomsmægleren fortalte, at han da for resten også havde et andet hus til salg i samme område – og det viste sig at være Britts drømmehus. Hun er helt vild med den bakkede natur, der minder hende om Norge, hvor hun kom meget som barn. Hver morgen når hun står op og nyder udsigten over fjorden, tænker hun: Ah, endnu en feriedag!

Allerede fra 1. januar havde hun fået job på et bosted for sårbare unge, så de første måneder pendlede hun mellem Bagsværd og Kalundborg. 1. maj 2016 flyttede hun ind i huset i Raklev, og det har hun ikke fortrudt.

Frivilligt arbejde

For Britt er det naturligt at udføre frivilligt arbejde, og hun lever efter devisen ’ha’ det sjovt, mens du yder og nyder, for alle gør en forskel’: – Jeg mener, at hvis man har muligheder for det og ressourcer til det, bør man være med til at gøre en forskel, og det vil jeg gerne – og så gør det jo ikke noget vi har det sjovt samtidig, siger Britt Lorenzen. Hun var leder i mange år, og hun husker, at der på ledermøderne ofte blev snakket om, hvor vigtigt det er at involvere lokalsamfundet i frivilligt arbejde. Mens snakken gik om, hvad man kan forvente af andre, tænkte Britt, at så burde hun også tage et medansvar og forvente noget af sig selv. Det blev starten på hendes engagement i frivilligt arbejde.

Praktisk gris

I begyndelsen i Kalundborg var Britt engageret i Mødrehjælpen, men arbejdet matchede dårligt hendes skiftende vagter på bostedet. Hun så på hjemmesiden, at SYMB søgte frivillige. Hun henvendte sig til Henrik Brinkløv og spurgte, om man kunne bruge sådan en som hende som praktisk gris. Absolut, og Britts debut var at lange øl og pølser over disken i Havneparken ved Musisk Skoles afslutningskoncert for to år siden.

Britt nåede også at være med til SYMB by Night med torsdagsåbent fra kl. 19-21 de tre-fire gange, der blev gennemført før corona-lukningen. Her kan folk, der måske ikke har tid i dagtimerne, komme ind og høre, hvad SYMB er for noget.

Britt har også været værtsvikar nogle gange, og i øvrigt glider hun ind og løser ad hoc-opgaver, når hendes tid tillader det.

Vejen til et fællesskab

I tiden i SYMB har Britt oplevet at få et tilhørsforhold, der vokser og bliver stærkere. Hun har fået relationer, der med tiden bliver bedre og dybere. For hende giver det tryghed at vide, at der altid er nogen at snakke med i SYMB, og hun oplever, at hun altid går beriget og inspireret ud af døren igen efter en god snak eller et godt grin.

Som tilflytter har SYMB for hende været en indgang til et fællesskab, og hun synes, det er rart at møde mennesker, hun kender, når hun går en tur i gågaden, mennesker hun har mødt i SYMB.

Til forskel fra andre steder, hvor Britt har gjort en frivillig indsats, er SYMB ikke topstyret: – Her har du mulighed for at byde ind med det, du selv har lyst til, det er noget unikt i SYMB, mener hun.

Britt mindes ikke, at der i den tid, hun er kommet i SYMB, er poppet idéer op, der er blevet skudt ned igen, og hun synes, det giver tryghed, at man ikke bliver trynet, når man kommer med en idé.

Alle bør have et SYMB

Britt mener, at de fællesskabende aktiviteter, SYMB står for, har stor værdi for lokalsamfundet, og hun synes, det er vigtigt, at alle, der færdes i huset, går ud og reklamerer for det og fortæller, hvad der foregår, så endnu flere får glæde af det.

Interessen for SYMB breder sig også hos politikere og erhvervslivet, fornemmer Britt, og hun mener, at ethvert lokalsamfund burde have et SYMB – et mulighedernes sted, et fantastisk sted.

Blandt kvaliteterne nævner hun åbenheden og rummeligheden, hvor alle er velkomne, uanset hvem de er, og hvor de kommer fra.

Britt tænker meget over bæredygtighed i bred forstand, og de tanker ser hun afspejlet i SYMB, lige fra at man ikke bare går ud og køber nyt, men genbruger, hvor det er muligt, til at SYMB er en socialøkonomisk virksomhed.