SYMB giver hende styrke til et bedre liv

SYMB skaber fællesskaber, lyder et SYMB-slogan, men hvordan foregår det egentlig, og hvad gør det godt for? Det beskriver vi i en række interviews med vidt forskellige mennesker, der har ét tilfælles: De kommer i SYMB, og deres grunde er lige så forskellige, som de selv er. Her er historien om Cathrine Tømme Daugaard Jensen. Cathrine har ikke længere brug for professionel støtte. I SYMB har hun fundet et netværk.

Af journalist Sonja Husted Rasmussen

Cathrine Tømme Daugaard Jensen, 45 år, har haft tilknytning til SYMB i snart et år, og i det år er der sket markante forbedringer i hendes tilværelse. SYMB har givet hende styrke til at leve et bedre liv. Cathrine bor alene, hun har to børn på 19 og 21 år. Med i den kortfattede, humoristiske præsentation, hun selv giver, hører også, at hun har en hund og en kæreste, som hun nu har haft i 17 år.

Diagnosen borderline
2005 var et hårdt år for Cathrine. Hun led af stress og depression, og hun fik stillet den diagnose, at hun lider af personlighedsforstyrrelsen borderline. Siden 2007 har hun været på førtidspension. Hun er tilknyttet Distriktspsykiatrien, og hun har gået på Minihøjskolen, et værested for psykisk sårbare i Kalundborg. Her stoppede hun i 2017, fordi hun syntes, hun var for velfungerende til stedet.

Men hvad så? Cathrine søgte efter et sted, hvor man kunne have et fællesskab med andre mennesker, uden at det handlede om sygdom. Sådan et sted var svært at finde i Kalundborg, syntes Cathrine, men hun lå absolut ikke på den lade side, mens hun var på udkig efter nye fællesskaber. Hun har været besøgsven i Hjælpetjenesten i Kalundborg Kommune, hun hjalp til på sy-værkstedet i det daværende Asylcenter på det gamle sygehus i Kalundborg, og hun har været pilot i foreningen ”Cykling uden alder”.

Ind i SYMB-fællesskaberne
Det første møde med SYMB foregik gennem deltagelsen i Krea-gruppen, der i begyndelsen holdt til i Aktivitetscenter Munkesøen. Mødetidspunktet onsdag aften passede imidlertid ikke så godt ind i Cathrines kalender dengang, og det blev en deltagelse i et af SYMBs folkekøkkener i Solsikken, der blev den åbne dør ind til SYMB-fællesskaberne.

Hun hørte, at SYMB ledte efter egne lokaler, og hun gik ind i arbejdet for at finde et sted. Resultatet blev, at SYMB rykkede ind i de gamle stationslokaler på Kalundborg Station.

Der var brug for hjælpende hænder til at renovere, male og rengøre lokalerne, der havde stået tomme i en halv snes år – og Cathrine tilbød et par meget aktive hænder.

Titel blev vendepunkt
– Og lige pludselig, før jeg så mig om, var jeg tovholder for rengøringen, sige Cathrine med det varme, glade smil, der er så karakteristisk for hende.

Ikke nok med, at hun blev tovholder med ansvar for rengøringen, hun fik titlen rengøringschef. For hende betød det, at hun blev udstyret med en titel, et vendepunkt. Først var hun nervøs for, om hun kunne finde ud af det, men hun hankede op i sig selv og tænkte på, at hun egentlig altid har været god til at lede og fordele arbejde. Den erfaring havde hun fra det job som køkkenassistent, hun bestred, før sygdommen ændrede hendes tilværelse.

Og jo! Cathrine kan finde ud af at stå for den månedlige rengøring. Det ved hun fra masser af positive tilkendegivelser fra vennerne i SYMB.

Det betyder noget med den titel, for når hun nu møder mennesker, der fortæller om deres arbejde og spørger til hendes, kan hun sige: – Jeg er rengøringschef! Det giver selvtillid.

Cathrine er også tovholder for Krea-gruppen, der mødes hver onsdag aften i SYMB.

Fortrolige venner
Aktiviteterne har givet hende mange gode venner, også venner hun kan tale dybt fortroligt med. De venner og det netværk, hun har fundet i SYMB, har betydet, at hun er stoppet med at have en hjemmevejleder (paragraf 85-støtte). Den støtte synes Cathrine ikke længere, hun har brug for.

– Det var en betalt ven, jeg kunne snakke med. Det havde jeg sgu ikke brug for, ler Cathrine.

Nu har hun vennerne i SYMB, hun kan dele sine tanker med, og flere af dem har prøvet lignende vanskeligheder, som Cathrine har tumlet med: – Jeg interesserer mig for dem, og de interesserer sig for mig, som hun siger.

Det er også takket være netværket i SYMB, at Cathrine alligevel ikke føler, hun har brug for den DAT-terapi, hun ellers havde ventet i to år på at være med i. (DAT – Dialektisk Adfærdsterapi, red.) Hun synes ikke længere, hun behøver den professionelle hjælp, fordi hun i SYMB har fået venner, hun har fået et tæt og fortroligt tillidsforhold til. Venner, hun aldrig ville have mødt, hvis det ikke var for SYMB.

Svær tilværelse
Cathrine har haft det lidt svært i livet. Det har været svært ved at passe ind. Sådan har det været lige fra folkeskolen, hvor de fleste havde en bedsteveninde. Det havde Cathrine ikke, hun flød lidt rundt, som hun siger. Heller ikke på Slagteriskolen var hun med i en klike eller havde en slyngveninde. Hun følte sig udenfor.

Det er anderledes i SYMB, hvor Cathrine møder kærlige mennesker, der ikke er bange for at give et kram og give et par rosende og anerkendende ord med på vejen. – Jeg får selvtillid af at komme her, for de synes, jeg er så sød og dygtig, siger Cathrine mens hendes ansigt lyser op i et stort smil.

Mentor for irakisk kvinde
Det overskud, Cathrine får i SYMB, deler hun gavmildt ud til andre. Blandt andet er hun for nylig blevet mentor i SYMBs Frivillige Mentorordning. Hun er mentor for en irakisk kvinde, der efter en streng sygdomsperiode lever meget isoleret og næsten har glemt at tale det danske sprog, som hun ellers havde lært. Cathrine besøger hende en gang om ugen og er ledsager for hende til diverse møder.

Det er også Cathrines fortjeneste, at kvinden, der er enke, er begyndt at komme i Krea-gruppen om onsdagen i SYMB. – Hun er glad for, at jeg kommer, og hun er glad for mig, siger Cathrine, og den glæde lyser også op i hendes eget liv.

SYMBs Erhvervsmedlemmer

AKTIVITETER I SYMB

Tjek kalenderen for aktive begivenheder i SYMB.

NYESTE ARRANGEMENTER

BLIV EN DEL AF FÆLLESSKABET!

Dit medlemskab er vigtigt for SYMBs videre udvikling! 

FÅ SYMB-NYT I DIN INDBAKKE

Du bliver opdateret om aktiviteter og SYMB i cirka 6 nyhedsbreve hvert år.

HVAD ER SYMB?

SYMB driver et borger-og iværksætterhus på Kalundborg station, som samler mennesker. Der foregår alt muligt i SYMB – lige fra erhvervscaféer , Folkekøkken, udlejning til møder og kontorfællesskab til Barselscafé, Læseklubber og Storytelling. Man kan deltage i aktiviteterne og være med til at skabe dem – så har du en idé, så ring endelig. SYMB  er en fællesskabsplatform og en spirebakke, hvor borgere, kommunale enheder og erhvervsaktører udvikler netværk og mødes på tværs af de grupperinger, vi så ofte inddeler os i. Det skaber en dynamik, hvor vi i fællesskab skaber nye muligheder sammen.

HVORFOR HEDDER DET SYMB?

Kalundborg er hjemsted for en berømt industriel symbiose, hvor den ene virksomheds rest er den anden virksomheds ressource. En cirkulær model, hvor ressourcerne udnyttes optimalt. SYMB er kort for symbiose, og er tænkt som en social og relationel pendant til den industrielle symbiose. Ligesom lokale ressourcer udnyttes industrielt, ønsker vi at realisere flere menneskelige ressourcer socialt og relationelt.

VIDSTE DU

… at hos SYMB er der plads til, at også du har et sted at udfolde dig? Har du en interesse, du gerne vil dele med andre, så er SYMB stedet du (også) kan gøre det.

HAR DU LYST TIL

… at give en hånd med, så SYMB også bliver som du kunne tænke dig? Så kontakt os eller duk op til et af vores næste arrangementer. Følg med her eller på vores Facebook-side.

SYMB DRIVES SOM

… en forening og som en non-profit socialøkonomisk virksomhed, hvor overskuddet bruges til fortsat udvikling af blandt andet nye aktiviteter i SYMB.

SYMB
Banegårdspladsen 2
4400 Kalundborg

SYMB’s formand, Søren Mariegård, kan træffes på:
Mobil: 42 21 41 08         Mail: info@symb.dk

SYMB Privatlivspolitik