SYMB – en legeplads for voksne

SYMB skaber fællesskaber, lyder et SYMB-slogan, men hvordan foregår det egentlig, og hvad gør det godt for? Det beskriver vi i en række interviews med vidt forskellige mennesker, der har ét tilfælles: De kommer i SYMB, og deres grunde er lige så forskellige, som de selv er. Her er historien om Henrik Brinkløv. Henrik er dybt engageret i SYMB. Det har han været næsten fra organisationens start.

Af journalist Sonja Husted Rasmussen

Henrik er 57 år og dybt engageret i SYMB. Henrik er ham, du ofte møder til SYMBs Folkekøkken, hvor han byder velkommen og introducerer aftenens tema, hvad enten det er et foredrag om Kalundborgs fortid, nutid eller fremtid, spilleaften med gode, gammeldags brætspil, eller det er samtalekøkken, hvor der er sat god tid af til fordybende samtaler.

Henrik er med i SYMBs bestyrelse og har også været tovholder for den tidligere Eventgruppe – der blandt meget andet har søsat Folkekøkkenerne, og Henrik var særdeles aktiv i planlægning og afvikling af SYMBs yderst vigtige rolle i Middelalderfestivalen 2019, nemlig at mætte de sultne. Det blev til 500 portioner middelaldermad.

Mødet hos guldsmeden
Mange veje fører til SYMB. For Henrik gik vejen gennem en lokal guldsmeds butik. Her var han inde for at få igangsat produktionen af sit smykke ‘At se gennem Hjertet’, og her løb han ind i en gut og faldt i snak med ham. Henriks nye bekendtskab var tilflytter og engageret i SYMB, som han talte begejstret om.

Henrik kiggede indenfor i SYMB, blev fanget af idéen og ret hurtigt blev han tovholder for førnævnte Eventgruppe.

Henrik har længe været med til at gøre idéer til virkelighed i SYMB. Det er ikke alle idéer, der kan realiseres med det samme. De kommer i idébanken, der er plastret til med drømme og ønsker om at gøre noget fælles med andre.

I idébanken ligger for eksempel en idé om at danne et rejsefællesskab. Den plan har ligget på lager og ventet på, at der er ressourcer til at tage den op, og nu er der så småt ved at komme gang i planen. På det seneste er der nemlig kommet forslag om det første rejsemål: Lesbos. Den lille græske ø kender en anden engageret SYMB-aktivist Kylle Gulmark indgående fra utallige rejser og ophold, og hun tilbyder at arrangere en rejse til Lesbos og være guide på det, der næsten er blevet hendes andet hjem.

Når idéerne måske ikke altid kan realiseres lige med det samme, fordi der ikke er hænder til at bære dem videre, er det vigtigt at huske, at der i SYMBs dna ligger, ”at vi ikke gør noget for hinanden men med hinanden”, gør Henrik Brinkløv opmærksom på.

Legeplads uden begrænsninger
– Det, der fik mig til at bide mig fast og blive ved med at komme i SYMB, var blandt andet, at jeg opdagede, at jeg havde savnet en form for voksenlegeplads, fortæller Henrik Brinkløv.

En legeplads uden bindinger eller begrænsninger for den kreative tænkning. I SYMB fandt han muligheder for at dele idéer, ønsker og drømme på mange planer, og chancen for at møde nye mennesker, gøre bekendtskaber og opleve, at bekendtskaberne kan udvikle sig til venskaber.

En medvirkende årsag til at han synes, det er fedt at blive ved med at komme i SYMB er, at stedet er gennemsyret af den passion og det engagement, som idékvinden (Louise Kolbjørn, red.) har lagt i det, og det vil han gerne være med til at brede ud og fastholde som et vedblivende brændstof.

Medmenneskelighed
SYMB bygger på medmenneskelige værdier, og Henrik oplever det sådan, ”at her er vi sammen om noget, der er større end os selv”.

SYMB er stedet, hvor man kan gå hen med en idé, man har brændt for og tale om den med andre mennesker, ligesom man også kan give dem sparring på deres idéer. Noget lignende mener Henrik Ikke, det er muligt at opleve i andre foreninger som for eksempel fodbold- eller bridgeklubben.

Henrik kalder det en begyndende grundfæstning af, at i SYMB taler man ikke bare om at være en del af det, der sker, man ER en del af det. Henrik fremhæver nærværet, som han oplever i SYMB, og også muligheden for at give nærvær til andre mennesker – og det i et nedsat tempo, en kontrast til Henriks arbejdsliv.

Valuta for tidsforbruget
På spørgsmålet om han synes, han får valuta for de mange timer, han bruger i SYMB, er svaret bekræftende. Lønnen får han i form af mange positive tilbagemeldinger, anerkendelse, nik og smil fra de mennesker, der deltager i aktiviteterne.

For eksempel var der masser af ros til den SYMB-gruppe, der stod bag middelalderbespisningen. Festivaldeltagere, der havde erfaring fra andre tilsvarende festivaler, kunne fortælle, at en sådan kvalitet havde de ikke oplevet andre steder.

– Det giver glæde, oplever Henrik.

Betydning for lokalsamfundet
Han mener, at en organisation som SYMB har markant betydning for lokalsamfundet, fordi den gerne vil rumme alle typer af mennesker. Den centrale placering på Banegårdspladsen er god, fordi alle kan få øje på muligheden for at blive en del af en større sammenhæng og selv være med til at skabe noget, de synes mangler.

Kigger man indenfor, er Henrik Brinkløv en af dem, man ofte møder, for ”jeg har lyst til at bidrage til at skabe fællesskaber”, som han udtrykker det.

SYMBs Erhvervsmedlemmer

AKTIVITETER I SYMB

Tjek kalenderen for aktive begivenheder i SYMB.

NYESTE ARRANGEMENTER

BLIV EN DEL AF FÆLLESSKABET!

Dit medlemskab er vigtigt for SYMBs videre udvikling! 

FÅ SYMB-NYT I DIN INDBAKKE

Du bliver opdateret om aktiviteter og SYMB i cirka 6 nyhedsbreve hvert år.

HVAD ER SYMB?

SYMB driver et borger-og iværksætterhus på Kalundborg station, som samler mennesker. Der foregår alt muligt i SYMB – lige fra erhvervscaféer , Folkekøkken, udlejning til møder og kontorfællesskab til Barselscafé, Læseklubber og Storytelling. Man kan deltage i aktiviteterne og være med til at skabe dem – så har du en idé, så ring endelig. SYMB  er en fællesskabsplatform og en spirebakke, hvor borgere, kommunale enheder og erhvervsaktører udvikler netværk og mødes på tværs af de grupperinger, vi så ofte inddeler os i. Det skaber en dynamik, hvor vi i fællesskab skaber nye muligheder sammen.

HVORFOR HEDDER DET SYMB?

Kalundborg er hjemsted for en berømt industriel symbiose, hvor den ene virksomheds rest er den anden virksomheds ressource. En cirkulær model, hvor ressourcerne udnyttes optimalt. SYMB er kort for symbiose, og er tænkt som en social og relationel pendant til den industrielle symbiose. Ligesom lokale ressourcer udnyttes industrielt, ønsker vi at realisere flere menneskelige ressourcer socialt og relationelt.

VIDSTE DU

… at hos SYMB er der plads til, at også du har et sted at udfolde dig? Har du en interesse, du gerne vil dele med andre, så er SYMB stedet du (også) kan gøre det.

HAR DU LYST TIL

… at give en hånd med, så SYMB også bliver som du kunne tænke dig? Så kontakt os eller duk op til et af vores næste arrangementer. Følg med her eller på vores Facebook-side.

SYMB DRIVES SOM

… en forening og som en non-profit socialøkonomisk virksomhed, hvor overskuddet bruges til fortsat udvikling af blandt andet nye aktiviteter i SYMB.

SYMB
Banegårdspladsen 2
4400 Kalundborg

SYMB’s formand, Søren Mariegård, kan træffes på:
Mobil: 42 21 41 08         Mail: info@symb.dk

SYMB Privatlivspolitik