I SYMB er vejen fra idé til realisering kort

SYMB skaber fællesskaber, lyder et SYMB-slogan, men hvordan foregår det egentlig, og hvad gør det godt for? Det beskriver vi i en række interviews med vidt forskellige mennesker, der har ét tilfælles: De kommer i SYMB, og deres grunde er lige så forskellige, som de selv er. Her er historien om Jette Pedersen. Det tiltaler Jette, at alle mulige idéer modtages med åbenhed og imødekommenhed.

Af journalist Sonja Husted Rasmussen

Jette Pedersen, 62 år og socialpædagog, stod i september sidste år ved en skillevej i sin tilværelse. Det meste af sit arbejdsliv, 34 år, havde hun arbejdet på Refsnæs skolen i Kalundborg, men derefter blev den lokale arbejdsplads ændret til Instituttet i Hellerup, altså stadig et arbejde med blinde og svagsynede, men unægtelig med meget længere transporttid. Selvom timetallet blev reduceret fra fuld tid til 30 timer, hang det stadig ikke ordentligt sammen, og efter tre et halvt år, besluttede Jette at stoppe og gå på efterløn. Alternativet var, at hun måtte bryde med sin omgangskreds i Kalundborg, for der var simpelthen ikke tid til både arbejdet og et socialt liv.

Jette bekender sig som kalundborgenser, for ganske vist er hun tilflytter, men hun var kun fire år, da hun og hendes forældre flyttede hertil fra Nordjylland. Dengang var hendes jyske så udtalt, at hun måtte have seddel med til købmanden, for ingen kunne forstå, hvad den lille pige sagde.

Med i mentorkorpset

Jette Pedersen er et aktivt menneske, og hun vidste, at hun ikke ”bare” ville gå derhjemme som pensionist, selvom hun sagtens kan få tiden til at gå med alle de kreative beskæftigelser, hun altid har gang i. Derfor så hun sig om efter et sted, hvor hun fortsat kunne bidrage med den viden, hun har opbygget gennem årene.

Hendes øjne faldt på SYMB, og hun mødte op til et foredrag om SYMB og om organisationens mentorkorps. Det var vigtigt for Jette at sikre sig, at mentorkorpset ikke går ind og udfører de professionelles opgaver og virker som gratis arbejdskraft. – Jeg kan godt lide frivilligt arbejde, men jeg kan ikke lide, at frivilligt arbejde bliver udnyttet, siger Jette. Derfor satte hun sig grundigt ind i, hvad mentorkorpset står for, og da hun konstaterede, at alt var, som det skulle være, tilbød hun sin arbejdskraft.

Og med på maleholdet

Det er dog ikke udelukkende blevet til et engagement i mentorkorpset. Jette stiftede også bekendtskab med maleholdet. Det er hun nu en del af, og det er lige noget for hende, for hun elsker at eksperimentere med alle mulige forskellige materialer.

Det gør hun også derhjemme i Nostrup, og hun fortæller, at de seneste tre-fire år har der helt sikkert stået et bord med sten, som hun maler på. Det har den fordel, at man kan gå til og fra på fem minutter, og samtidig er stenmalingen ren afslapning. For ikke at oversvømme sit eget og vennernes hjem med smukt dekorerede sten, sælger hun ud af dem i en lille bod i loppesupermarkedet Kirppu på Stejlhøj. Der er rift om stenene, og hun er selv fri for at lege købmand, hvilket ikke er hendes stærke side.

Engagementerne udvikler sig

Som det ofte går i SYMB, så udvikler engagementerne sig, og da der på et tidspunkt manglede en tovholder til fællesspisning, sprang Jette til. Hun er med til sammen med Freja Lamhauge- og resten af gruppen omkring fællesspisning – ved at udvikle et nyt koncept med fredagslasagne i SYMB for børnefamilier, der gerne vil lære andre unge at kende.

Jette er også med, når der er fællesrengøring i SYMBs lokaler. – Det er skidesjovt, synes hun.

På den måde er SYMB blevet stedet, hvor Jette har udvidet sin sociale omgangskreds, så den ikke udelukkende består af gamle venner og kolleger. – Jeg har mødt en masse spændende mennesker her, og dem ville jeg ikke have truffet, hvis det ikke havde været for SYMB, som hun siger.

Ingen brokkehoveder

Noget af det, Jette sætter pris på i SYMB, er, at der ikke skal en lang proces til for at få afprøvet nye idéer. Der er ikke langt fra idé til realisering, og hun oplever en dejlig åbenhed og imødekommenhed over for nye idéer. Der er ikke brok om, at det nok ikke kan lade sig gøre. I SYMB er brokkementalitet totalt fraværende, oplever Jette.

Jette kan også godt lide, at man selv er med til at realisere planerne, og hun nyder at møde folk, der selv vil bidrage og selv tager ansvar for at tingene funker. Hvis nogen siger, at de godt kunne tænke sig det eller det, så er reaktionen: Ja, det må du da gerne – og kan man ikke selv gennemføre det, så er der hurtigt andre, der træder til og hjælper.

Jette Pedersen mener, at SYMB har betydning for lokalsamfundet som et sted, hvor man har noget at samles om. Her er nogle aktiviteter, der ikke er styrede, men som man selv kan få indflydelse på.

SYMB også for unge

Blandt Jettes ønsker for fremtiden i SYMB er, at det også må blive et samlingssted for unge. Det vil være godt ikke alene for de unge, men også for SYMB.

Hun er med på idéen om at skabe kreative tilbud for unge, hvor de for eksempel kan re-designe tøj og sy nyt af genbrug. Efter hendes mening skal det være et åbent tilbud uden forhåndstilmelding, for eksempel nogle timer en lørdag og med forhåbentligt så godt resultat, at deltagerne fortæller jævnaldrende om forløbet og giver dem lyst til at være med næste gang.

Jette synes, det er svært at forudse, hvad SYMB har udviklet sig til om måske fem år. Det afhænger helt af de mennesker, der udgør SYMB. Mulighederne er mange ikke mindst i kraft af SYMB-husets centrale beliggenhed på Kalundborg Station. Selve stedet inspirerer også til visioner, og Jette ser for sig en gammel togvogn, indrettet som restaurant som et enkelt eksempel på de talrige muligheder.

SYMBs Erhvervsmedlemmer

AKTIVITETER I SYMB

Tjek kalenderen for aktive begivenheder i SYMB.

NYESTE ARRANGEMENTER

BLIV EN DEL AF FÆLLESSKABET!

Dit medlemskab er vigtigt for SYMBs videre udvikling! 

FÅ SYMB-NYT I DIN INDBAKKE

Du bliver opdateret om aktiviteter og SYMB i cirka 6 nyhedsbreve hvert år.

HVAD ER SYMB?

SYMB driver et borger-og iværksætterhus på Kalundborg station, som samler mennesker. Der foregår alt muligt i SYMB – lige fra erhvervscaféer , Folkekøkken, udlejning til møder og kontorfællesskab til Barselscafé, Læseklubber og Storytelling. Man kan deltage i aktiviteterne og være med til at skabe dem – så har du en idé, så ring endelig. SYMB  er en fællesskabsplatform og en spirebakke, hvor borgere, kommunale enheder og erhvervsaktører udvikler netværk og mødes på tværs af de grupperinger, vi så ofte inddeler os i. Det skaber en dynamik, hvor vi i fællesskab skaber nye muligheder sammen.

HVORFOR HEDDER DET SYMB?

Kalundborg er hjemsted for en berømt industriel symbiose, hvor den ene virksomheds rest er den anden virksomheds ressource. En cirkulær model, hvor ressourcerne udnyttes optimalt. SYMB er kort for symbiose, og er tænkt som en social og relationel pendant til den industrielle symbiose. Ligesom lokale ressourcer udnyttes industrielt, ønsker vi at realisere flere menneskelige ressourcer socialt og relationelt.

VIDSTE DU

… at hos SYMB er der plads til, at også du har et sted at udfolde dig? Har du en interesse, du gerne vil dele med andre, så er SYMB stedet du (også) kan gøre det.

HAR DU LYST TIL

… at give en hånd med, så SYMB også bliver som du kunne tænke dig? Så kontakt os eller duk op til et af vores næste arrangementer. Følg med her eller på vores Facebook-side.

SYMB DRIVES SOM

… en forening og som en non-profit socialøkonomisk virksomhed, hvor overskuddet bruges til fortsat udvikling af blandt andet nye aktiviteter i SYMB.

SYMB
Banegårdspladsen 2
4400 Kalundborg

SYMB’s formand, Søren Mariegård, kan træffes på:
Mobil: 42 21 41 08         Mail: info@symb.dk

SYMB Privatlivspolitik