I SYMB er der rummelighed

SYMB skaber fællesskaber, lyder et SYMB-slogan, men hvordan foregår det egentlig, og hvad gør det godt for? Det beskriver vi i en række interviews med vidt forskellige mennesker, der har ét tilfælles: De kommer i SYMB, og deres grunde er lige så forskellige, som de selv er. Her er historien om Jytte Ebbesen. Jytte har i SYMB fundet det, hun søgte. Fællesskabet betyder meget for hende.

Af journalist Sonja Husted Rasmussen

Jytte Ebbesen, 73 år, har et anstrengende arbejdsliv med blandt andet fabriksarbejde og rengøring bag sig, der har sat sine spor. Det sluttede med en rygskade tilbage i 1992, og det lykkedes langt om længe at få tilkendt førtidspension, der nu for længst er afløst af folkepension.

Jytte er jyde, en del år boede hun på Fyn, og mødet med den mand, der blev far til hendes datter, bragte hende til Vestsjælland. Hun var med til at starte kollektivet Korshøj i Ubby i 1970’erne, og her stiftede hun bekendtskab med alternative behandlinger som for eksempel zoneterapi. Jytte gennemførte en uddannelse som zoneterapeut, og en tid drev hun klinik i Gørlev. Behovet for en mere stabil indtægt gjorde, at hun måtte lukke klinikken, og hun har blandt andet været ansat på Synscenter Refsnæs.

Selvforkælelse

Fra kollektivet tog hun også interessen for madlavning med sig, og selvom Jytte udelukkende deler adresse med sine to hellig birma katte, laver hun mad til sig selv – hver dag, helt fra bunden og af gode råvarer: – Man har lov til at forkæle sig selv! som hun siger, og hun er flittig til at glæde andre på facebook med billeder af lækker mad og charmerende katte.

En form for selvforkælelse er det også at møde nye mennesker og dyrke socialt samvær. Derfor fik hun lyst til at deltage i et af SYMBs folkekøkkener i Solsikken. Hun var med i en strikkeklub i Aktivitetscenter Munkesøen og opfordrede nogle af de andre til at gå med. Det var der ikke den store lyst til, og Jytte gik alene.

Det har hun aldrig fortrudt. Allerede ved det første møde med SYMB mødte hun Henrik Brinkløv, der forstod at ”sælge” stedet. Hun kom igen og deltog i et møde, hvor man på et spørgeskema kunne svare på, hvad man gerne ville være med til.

Jytte var hurtig til at sige, at skulle hun være med til noget, skulle det være noget kreativt. – Jeg er kreativ, og jeg havde hele tiden ønsket mig et sted, hvor der var lidt mere frit, fortæller Jytte. Det er hendes erfaring, at kreative grupper ofte har lidt flere regler, end hun synes om.

Fandt hvad hun søgte

I SYMB fandt Jytte lige det, hun ønskede, og hun taler begejstret om Krea-gruppen, hvor deltagerne spreder sig over mange aktiviteter, og hvor man ikke skal tilmelde sig på forhånd. De syr, strikker, hækler, maler, arbejder med nålefiltning. Ja, der er faktisk ingen grænser for kreativiteten. Kan en af deltagerne noget, de andre ikke kan, lærer den pågældende gerne fra sig. For eksempel har Jytte lært at strikke to sokker på rundpind. Det er nemmere for gigtplagede fingre end at strikke på strømpepinde.

Jytte blev hurtigt spurgt, om hun ville være tovholder. Det sagde hun ja til, og er dermed hende, der sørger for, at der er åbent, så folk kan komme ind – og gerne blive ved med at komme. – Vi har det så hyggeligt, der er plads til alle, for vi er meget rummelige, lyder Jyttes beskrivelse af Krea-gruppen. Selv har hun strikket og hæklet, hun har været med til at sy muleposer og til at sy stolesæder til SYMB af gamle cowboybukser.

Kendskab blev til venskab

Mellem mange af Krea-gruppens medlemmer er der opstået venskaber, og de viste deres bæredygtighed under corona-krisen, hvor SYMB holdt lukket. Medlemmerne skrev eller ringede til hinanden for lige at høre, hvordan det gik. På den måde viste de omsorg for hinanden.

I begyndelsen var der knyttet en vært til gruppen for at byde nytilkomne velkommen og fortælle om SYMB. Da det kneb med at skaffe værter, blev Jytte spurgt, om hun også kunne overtage den funktion. Efter samråd med de øvrige i gruppen, der på en velbesøgt mandag godt kan tælle 12 deltagere, sagde hun ja.

Smittende kreativitet

Gruppens begejstring for kreative aktiviteter smitter, og Jytte fortæller med smil på læben om de to forskere fra Professionshøjskolen Absalon, der følger SYMB, og som var på besøg i Krea-gruppen. Den ene blev så optaget af at strikke, og den anden af nålefiltning, at de helt glemte at stille spørgsmål. – Jeg er meget stolt af Krea-gruppens medlemmer. De er gode ambassadører for SYMB, synes Jytte.

Det kan være svært, at fortælle, hvad SYMB, denne mærkelige ting, egentlig er. For at brede budskabet ud til andre i lokalsamfundet og få flere til at være med i fællesskabet, sammenligner Jytte i sin fortælling SYMB med den industrielle symbiose, for ligesom der udnytter man i SYMB hinandens ressourcer.

Jytte var med, da SYMB var på jagt efter lokaler, og hun var med fra starten på Kalundborg Station. Første opgave var rengøring: – Et ordentligt arbejde, men det var sjovt, husker Jytte.

Det svære nej

Hun bor tæt på SYMB, så det er meget nemt lige at smutte derhen. På et tidspunkt blev det dog lidt for meget, for der var hele tiden brug for hende til en eller anden opgave. Nu har hun lært at sige nej, så hun ikke bruger hele sin dag i SYMB, men det er svært, for hun kan jo godt lide at møde de mange spændende mennesker dér, så SYMB fylder stadig meget i hendes tilværelse.

Når Jytte kigger måske fem år ud i fremtiden, håber hun, at pakhuset er taget i brug, og at der er indrettet værksteder, meget gerne et keramikværksted med ovn, og måske et værksted med reparationer af alt fra møbler til elektronik.

SYMBs Erhvervsmedlemmer

AKTIVITETER I SYMB

Tjek kalenderen for aktive begivenheder i SYMB.

NYESTE ARRANGEMENTER

BLIV EN DEL AF FÆLLESSKABET!

Dit medlemskab er vigtigt for SYMBs videre udvikling! 

FÅ SYMB-NYT I DIN INDBAKKE

Du bliver opdateret om aktiviteter og SYMB i cirka 6 nyhedsbreve hvert år.

HVAD ER SYMB?

SYMB driver et borger-og iværksætterhus på Kalundborg station, som samler mennesker. Der foregår alt muligt i SYMB – lige fra erhvervscaféer , Folkekøkken, udlejning til møder og kontorfællesskab til Barselscafé, Læseklubber og Storytelling. Man kan deltage i aktiviteterne og være med til at skabe dem – så har du en idé, så ring endelig. SYMB  er en fællesskabsplatform og en spirebakke, hvor borgere, kommunale enheder og erhvervsaktører udvikler netværk og mødes på tværs af de grupperinger, vi så ofte inddeler os i. Det skaber en dynamik, hvor vi i fællesskab skaber nye muligheder sammen.

HVORFOR HEDDER DET SYMB?

Kalundborg er hjemsted for en berømt industriel symbiose, hvor den ene virksomheds rest er den anden virksomheds ressource. En cirkulær model, hvor ressourcerne udnyttes optimalt. SYMB er kort for symbiose, og er tænkt som en social og relationel pendant til den industrielle symbiose. Ligesom lokale ressourcer udnyttes industrielt, ønsker vi at realisere flere menneskelige ressourcer socialt og relationelt.

VIDSTE DU

… at hos SYMB er der plads til, at også du har et sted at udfolde dig? Har du en interesse, du gerne vil dele med andre, så er SYMB stedet du (også) kan gøre det.

HAR DU LYST TIL

… at give en hånd med, så SYMB også bliver som du kunne tænke dig? Så kontakt os eller duk op til et af vores næste arrangementer. Følg med her eller på vores Facebook-side.

SYMB DRIVES SOM

… en forening og som en non-profit socialøkonomisk virksomhed, hvor overskuddet bruges til fortsat udvikling af blandt andet nye aktiviteter i SYMB.

SYMB
Banegårdspladsen 2
4400 Kalundborg

SYMB’s formand, Søren Mariegård, kan træffes på:
Mobil: 42 21 41 08         Mail: info@symb.dk

SYMB Privatlivspolitik