SYMB er ikke bange for at åbne nye døre

SYMB skaber fællesskaber, lyder et SYMB-slogan, men hvordan foregår det egentlig, og hvad gør det godt for? Det beskriver vi i en række interviews med vidt forskellige mennesker, der har ét tilfælles: De kommer i SYMB, og deres grunde er lige så forskellige, som de selv er. Her er historien om Kjeld Christensen. Kjeld var med lige fra SYMBs spæde start. Nu er han vendt tilbage til fællesskabet.

Af journalist Sonja Husted Rasmussen

Kjeld Christensen, 67 år, har boet i Kalundborg siden sit 10. år og har derfor et indgående kendskab til lokalsamfundet, ikke mindst på det erhvervsmæssige område qua sit næsten 50-årige arbejde i den finansielle sektor, først i Nordea og siden i Sparekassen Sjælland. Kjeld blev i 2002 udnævnt til filialdirektør i Sparekassen Sjælland. Også i foreningslivet er han et kendt ansigt, især inden for sporten, og her er fodbold i særdeleshed hans hjertebarn.

Det var i kraft af jobbet i Sparekassen Sjælland, Kjeld første gang stødte på fænomenet SYMB, og det endda før det var meget andet end nogle tanker i nuværende sekretariatsleder Louise Kolbjørns hoved. Louise kiggede ind og spurgte, om pengeinstituttet mon ville være med i planerne. Hun talte så begejstret om idéerne, at Kjeld blev overbevist om, at her var noget, der var værd at deltage i.

– Jeg oplevede den voldsomme begejstring, som Louise er i besiddelse af, og jeg mærkede hurtigt, at det ikke bare var ord. Der lå handling bag, siger han.

Vision om fællesskab

Kjeld kunne godt lide visionen om fællesskab og det med, at vi alle sammen kan mødes på tværs. Han kunne helhjertet gå ind for idéen om arrangementer, hvor folk har mulighed for at komme ud ad døren og se, hvad der sker.

Det er ikke så fjernt fra meget af det, Kjeld selv har stået for gennem årene: – Jeg er den type, der kaster mig over et eller andet, når jeg synes, der skal ske noget, som han siger.

Foreningen SYMB stod lige for at skulle starte, og Kjeld blev opfordret til at være med. Det sagde han ja til, og han var medlem af den første bestyrelse og traf her en masse andre kreative og begejstrede mennesker. I begyndelsen stillede Sparekassen Sjælland lokaler til rådighed for bestyrelsesmøder og generalforsamlinger.

Kjeld var også med til SYMBs jagt på lokaler rundt om i Kalundborg – jagten der endte med, at foreningen sidste år kunne rykke ind i lejede lokaler på Kalundborg Station.

Åbne døre

Fundet af det centralt beliggende sted er for Kjeld udtryk for, at er man som organisationen SYMB nysgerrig nok, så åbner der sig nogle døre, og det giver nye muligheder, når man tør gå ind ad dem. Det er helt på linje med Kjelds egen holdning, og han konkluderer:  – SYMB er ikke bange for at åbne nye døre!

Han kan også godt lide holdningen med, at SYMB er åben for nye idéer og forslag, men forslagsstillerne skal selv være med til at realisere dem. Det er en sund tanke, synes han.

Kjeld vendte tilbage

På grund af travle arbejdsdage trådte Kjeld ud af bestyrelsen, men han var helt sikker på, at når han ikke længere var på arbejdsmarkedet, ville han vende tilbage til SYMB. Han holdt ord. Den 1. maj sidste år gik han på pension, og nu er han igen aktiv i SYMB.

Han er en af tovholderne for SYMBs Erhvervscafé, og han er med i gruppen, der arbejder på at leje lokaler ud til erhvervsformål, og ligesom de øvrige ser han frem til, at SYMB modtager de ansøgte fondsmidler, der gør det muligt at renovere lokalerne.

Kjeld tror, der er basis for fleksible lejemål for mindre erhvervsdrivende og igangsættere. De har måske ikke brug for at leje lokaler permanent, men vil gerne være del af et fællesskab et par gange om ugen eller måske nogle dage om måneden. Han tror efterspørgslen vil komme, og han har fingeren på pulsen takket være de mange kontakter, han har i erhvervslivet. Han er optimist. Det har han altid været, og der er brug for indtjeningen for at SYMB-projektet er holdbart på den lange bane.

Liv i Pakhuset

I første omgang drejer det sig om lokalerne ovenpå, og i næste fase kan Pakhuset bagved måske komme med. Her ser Kjeld gode muligheder for udlejning til folk, der, eventuelt i fællesskab med andre, har brug for et værksted med plads til en høvlebænk eller en motor. Der kan også blive plads til kursusvirksomhed og undervisning.

Kjeld er ikke i tvivl om, at SYMB har stor betydning for lokalsamfundet. Det bedømmer han ud fra det store antal mennesker, der kommer til SYMBs aktiviteter, for eksempel Krea-grupper og folkekøkkener.

Kjeld mener, at til forskel fra det traditionelle foreningsliv, hvor man samles om en specifik fælles interesse, er SYMBs tilbud bredere og er åbent for alle muligheder.

Her starter verden

Med den fantastisk centrale placering af SYMB lige netop der, hvor sporene, ja, verden starter, er der basis for et væld af projekter. Blandt Kjeld drømme for de næste fem år er, at virksomheder kan bruge SYMB som ramme om events med foredrag eller kursus og som udgangspunkt for vandreture, cykelture og andre udendørsaktiviteter. Kjeld forestiller sig noget i retning af Kragerup Gods om end i mindre målestok.

 

SYMBs Erhvervsmedlemmer

AKTIVITETER I SYMB

Tjek kalenderen for aktive begivenheder i SYMB.

NYESTE ARRANGEMENTER

BLIV EN DEL AF FÆLLESSKABET!

Dit medlemskab er vigtigt for SYMBs videre udvikling! 

FÅ SYMB-NYT I DIN INDBAKKE

Du bliver opdateret om aktiviteter og SYMB i cirka 6 nyhedsbreve hvert år.

HVAD ER SYMB?

SYMB driver et borger-og iværksætterhus på Kalundborg station, som samler mennesker. Der foregår alt muligt i SYMB – lige fra erhvervscaféer , Folkekøkken, udlejning til møder og kontorfællesskab til Barselscafé, Læseklubber og Storytelling. Man kan deltage i aktiviteterne og være med til at skabe dem – så har du en idé, så ring endelig. SYMB  er en fællesskabsplatform og en spirebakke, hvor borgere, kommunale enheder og erhvervsaktører udvikler netværk og mødes på tværs af de grupperinger, vi så ofte inddeler os i. Det skaber en dynamik, hvor vi i fællesskab skaber nye muligheder sammen.

HVORFOR HEDDER DET SYMB?

Kalundborg er hjemsted for en berømt industriel symbiose, hvor den ene virksomheds rest er den anden virksomheds ressource. En cirkulær model, hvor ressourcerne udnyttes optimalt. SYMB er kort for symbiose, og er tænkt som en social og relationel pendant til den industrielle symbiose. Ligesom lokale ressourcer udnyttes industrielt, ønsker vi at realisere flere menneskelige ressourcer socialt og relationelt.

VIDSTE DU

… at hos SYMB er der plads til, at også du har et sted at udfolde dig? Har du en interesse, du gerne vil dele med andre, så er SYMB stedet du (også) kan gøre det.

HAR DU LYST TIL

… at give en hånd med, så SYMB også bliver som du kunne tænke dig? Så kontakt os eller duk op til et af vores næste arrangementer. Følg med her eller på vores Facebook-side.

SYMB DRIVES SOM

… en forening og som en non-profit socialøkonomisk virksomhed, hvor overskuddet bruges til fortsat udvikling af blandt andet nye aktiviteter i SYMB.

SYMB
Banegårdspladsen 2
4400 Kalundborg

SYMB’s formand, Søren Mariegård, kan træffes på:
Mobil: 42 21 41 08         Mail: info@symb.dk

SYMB Privatlivspolitik