SYMB aktiverer netværker

SYMB skaber fællesskaber, lyder et SYMB-slogan, men hvordan foregår det egentlig, og hvad gør det godt for? Det beskriver vi i en række interviews med vidt forskellige mennesker, der har ét tilfælles: De kommer i SYMB, og deres grunde er lige så forskellige, som de selv er. Her er anden del af historien om Louise Kolbjørn. Inde i Louises hoved myldrer idéerne frem. Det skorter ikke på vilde planer for SYMBs fremtid.

Af journalist Sonja Husted Rasmussen

SYMB skal være en nytænkende netværksplatform, der aktiverer netværker og skaber fællesskaber på tværs. Måske er SYMB også forvandlet til et brag af et kunstværk, der vil få folk til at spærre øjnene op, når de går forbi Kalundborg Station. Sådan ser Louise Kolbjørn for sig noget af alt det, der kan være sket om fem år.

Initiativtageren til SYMB og sekretariatslederen samme sted, har et mylder af idéer inde i sit hoved: – Jeg får mange idéer, og jeg kobler tit ting og sager på nye måder – det er sådan jeg er, ler hun, og det er med til, at jeg sammen med mange andre, præger SYMBs progression”.

SYMB samler mennesker

Louise Kolbjørn har også idéer for den nærmeste fremtid, en fyrtårnsaktivitet hvor SYMB samler Kalundborg efter coronaen. Den kunne foregå i Havneparken og i kommunens mindre centerbyer. Hun mener også, at SYMB skal være med som aktør, når Tour de France lægger vejen forbi Kalundborg næste år.

Louise synes, der er en meget god grund til, at den gamle stationsbygning, der huser SYMB, skal fremstå som noget helt unikt, for det er jo her sporene ud til hele den vide verden starter.

– Nogle kalder Kalundborg endestationen. Jeg ynder at kalde den startstationen. Det er jo der, hvor sporene begynder i verden, siger Louise.

Hun tror på, at huset om fem år rummer mange flere aktiviteter end i dag, også flere aktiviteter, der giver indtægter. Det giver behov for mere plads, og det er muligt, hvis Pakhuset langs perronen bliver en del af SYMB og sat i stand. Visionen er, at Pakhuset bliver et multirum, der f.eks. både kan være et decideret unge-hus, men også skal skabe plads for seminarer, foredrag, større møder, mini-konferencer og måske også gerne loppemarkeder og undervisning i yoga som nogle af mange muligheder.

Kun to af sporene ved Kalundborg Station er i brug. Spor 3 ligger ubenyttet hen, og det kunne måske bruges til et par gamle togvogne, der efter renovering kan bruges til café, Bed & Breakfast, og der kunne være boder til street food – og selvfølgelig skal der serveres glühwein, når folk har været til julemarked i det gamle Pakhus.

Parkeringsarealet langs med Pakhuset kunne give plads til øko- og kunsthåndværkermarkeder.

Om fem år vil der, set gennem Louises optik, færdes mellem 1.000 og 1.500 mennesker hver eneste måned i bygningerne.

Medskaberuddannelse i SYMB

Louises idébakke indeholder også en vision om en SYMB-uddannelse. Louise Kolbjørn kalder den en medskaberuddannelse. Det skal være en form for projektlederuddannelse, f.eks. en et-årig uddannelse, hvor deltagerne blandt andet øver sig i at udvikle og drive en aktivitet eller stå for en større event fra A til Z og samtidig bliver undervist i, hvordan man sætter aktiviteter i gang, hvordan man får folk til at deltage, hvordan man fastholder dem, og hvordan man skaffer penge.

Det skal være et tilbud, der giver folk lyst til at engagere sig i SYMB og i vores fælles lokalssamfund – og som de efter endt uddannelse kan skrive på cv’et.

Håber på flere partnerskabsaftaler

SYMB har indgået partnerskabsaftale med Kalundborg Kommune om en mentorordning og om en International Café. Louise håber på mange flere partnerskabsaftaler i de kommende år både med det offentlige og med erhvervslivet.

Hun lægger ikke skjul på, at hun havde troet, det ville have gået hurtigere med at få aftaler igennem med kommunen: – Men mon ikke det lykkes? spørger hun fortrøstningsfuldt.

Hun synes, SYMB har så meget at tilbyde, for eksempel med løsning af sociale opgaver og opgaver indenfor bosætning, fordi SYMB arbejder på tværs og har mulighed for at kombinere netværker på en helt anden måde, end det kan lade sig gøre i kommunalt regi.

Bæredygtigt lokalsamfund

Det er et mantra for Louise Kolbjørn, at det handler om at skabe et mere socialt bæredygtigt lokalsamfund, og her har SYMB efter hendes mening en meget vigtig rolle som samlingssted for vidt forskellige mennesker.

Vi er tilbøjelige til at omgås mennesker, der ligner os selv.

I SYMB er der chance for at møde mennesker, vi ellers ikke ville have mødt. Det kan være med til at nedbryde vores fordomme om hinanden, nedbryde grupperinger, og det er med til at pirre vores nysgerrig, gøre os klogere på hinanden og skabe social bæredygtighed.

SYMBs Erhvervsmedlemmer

AKTIVITETER I SYMB

Tjek kalenderen for aktive begivenheder i SYMB.

NYESTE ARRANGEMENTER

BLIV EN DEL AF FÆLLESSKABET!

Dit medlemskab er vigtigt for SYMBs videre udvikling! 

FÅ SYMB-NYT I DIN INDBAKKE

Du bliver opdateret om aktiviteter og SYMB i cirka 6 nyhedsbreve hvert år.

HVAD ER SYMB?

SYMB driver et borger-og iværksætterhus på Kalundborg station, som samler mennesker. Der foregår alt muligt i SYMB – lige fra erhvervscaféer , Folkekøkken, udlejning til møder og kontorfællesskab til Barselscafé, Læseklubber og Storytelling. Man kan deltage i aktiviteterne og være med til at skabe dem – så har du en idé, så ring endelig. SYMB  er en fællesskabsplatform og en spirebakke, hvor borgere, kommunale enheder og erhvervsaktører udvikler netværk og mødes på tværs af de grupperinger, vi så ofte inddeler os i. Det skaber en dynamik, hvor vi i fællesskab skaber nye muligheder sammen.

HVORFOR HEDDER DET SYMB?

Kalundborg er hjemsted for en berømt industriel symbiose, hvor den ene virksomheds rest er den anden virksomheds ressource. En cirkulær model, hvor ressourcerne udnyttes optimalt. SYMB er kort for symbiose, og er tænkt som en social og relationel pendant til den industrielle symbiose. Ligesom lokale ressourcer udnyttes industrielt, ønsker vi at realisere flere menneskelige ressourcer socialt og relationelt.

VIDSTE DU

… at hos SYMB er der plads til, at også du har et sted at udfolde dig? Har du en interesse, du gerne vil dele med andre, så er SYMB stedet du (også) kan gøre det.

HAR DU LYST TIL

… at give en hånd med, så SYMB også bliver som du kunne tænke dig? Så kontakt os eller duk op til et af vores næste arrangementer. Følg med her eller på vores Facebook-side.

SYMB DRIVES SOM

… en forening og som en non-profit socialøkonomisk virksomhed, hvor overskuddet bruges til fortsat udvikling af blandt andet nye aktiviteter i SYMB.

SYMB
Banegårdspladsen 2
4400 Kalundborg

SYMB’s formand, Søren Mariegård, kan træffes på:
Mobil: 42 21 41 08         Mail: info@symb.dk

SYMB Privatlivspolitik