I SYMB kan jeg engagere mig og se noget vokse frem

SYMB skaber fællesskaber, lyder et SYMB-slogan, men hvordan foregår det egentlig, og hvad gør det godt for? Det beskriver vi i en række interviews med vidt forskellige mennesker, der har ét tilfælles: De kommer i SYMB, og deres grunde er lige så forskellige, som de selv er. Her er historien om Lykke Reuther. Lykke er lykkelig for at være med i SYMB. Hendes begejstring smitter, så hun får andre med.

Af journalist Sonja Husted Rasmussen

Lykke Reuther, 65 år og tidligere folkeskolelærer, har brugt de seneste seks år til at genfinde sig selv efter et rigtig grimt stressnedbrud, der var så voldsomt, at hun end ikke kunne huske sit eget navn.

Hun fik det gradvist bedre, og på et tidspunkt var det ikke længere nok at være derhjemme eller gå ture med hunden. Der måtte ske noget andet. Dette andet blev SYMB. Lykke begyndte at komme i SYMBS folkekøkkener i Solsikken for et par år siden, og det blev hun så glad for, at hun nødigt forsømmer et eneste. Det var hyggeligt at møde nye mennesker og snakke med dem, og så var der jo også det med maden:

– Jeg bor alene, men gider ved gud ikke at lave mad, så når der foregår noget med fællesspisning, vil jeg gerne være med – for så får jeg da noget at spise, ler Lykke.

Folkekøkkenet var døren ind til SYMB, og så hørte hun, at SYMB var på udkig efter lokaler. Det blev til lokalerne på Kalundborg Station, og en dag dumpede Lykke ind til et møde, et Minikursus hvor sekretariatsleder Louise Kolbjørn fortalte om SYMB.

Gør det selv!
Der var navnlig en af Louises udtalelser, der ramte: Hvis man vil have noget i gang, så gør det selv!

Hold da helt op, sådan, tænkte Lykke, og idéerne kørte rundt i hovedet på hende. Der er så meget, Lykke gerne vil, men hun ved også, at hun skal passe på sig selv, sætte grænser og sørge for ikke at have for mange skibe i søen.

I første omgang blev det til en læseklub. Lykke lancerede idéen og har selvfølgelig selv stået for at få den realiseret.

– Jeg tænkte egentlig ikke over, at det kunne være svært. Jeg tænkte bare, at vil man have en læseklub, så danner man den, som hun siger.

Nu er hun tovholder for læseklubben, der tæller det maksimale antal medlemmer, nemlig otte, syv kvinder og én mand. Hun sørger for at bestille bøger på biblioteket, hente dem og aflevere månedens bog, når den er blevet læst og diskuteret.

Klubben læser primært romaner af danske og andre nordiske forfattere, og der er planer om at tage fat på islandske og norske forfattere, der har stærke kvindebeskrivelser.

På spørgsmålet om, hvad det giver hende at være med i læseklubben, svarer Lykke:

– Jeg synes, det er fantastisk dejligt, for jeg får læst bøger, jeg ellers ikke ville få læst, og jeg kan godt lide, at vi har det samme udgangspunkt for vores samtale, nemlig den bog der ligger foran os.

Alle kommer til orde efter tur og får sagt det, de har bidt mærke i, og selv om deltagerne læser den samme bog, læser de, fordi deres udgangspunkt er forskelligt, noget forskelligt i ordene.

Læseklubben mødes den første torsdag aften i måneden.

Husvært med mange idéer
Lykke Reuther er også husvært om onsdagen, hvilket indebærer, at hun sørger for, at der er kaffe og the til folk, når de kommer. Hun tager imod og byder velkommen til de vidt forskellige mennesker, der kigger indenfor. Hun nyder at snakke med dem og få et glimt af deres livshistorier, hun fortæller om aktiviteterne i SYMB, også at de økonomisk skal hvile i sig selv, og hun undlader ikke at opfordre til at melde sig ind i SYMB, hvis man finder det interessant, og gennem sit kontingent være med til at støtte foreningen økonomisk.

Lykke har flere idéer på bedding, hun arbejder på at realisere, og at hun brænder for sagen, behøver man ikke at tale længe med hende for at opleve. Hun kunne godt tænkte sig en månedlig syng-sammen-dag, for det er hendes erfaring, at det giver glæde, og at man føler sig knyttet til hinanden, når man synger sammen.

En anden idé er en klub for kvinder plus 65, hvor deltagerne kan tale om nogle af de udfordringer, der kommer med alderen, og som det kan være svært at sætte ord på.

Sammen med andre i SYMB går hun snart i gang med at planlægge julefrokost og juleaften. Det kunne jo være, at der er interesse for at holde juleaften et neutralt sted og møde nye mennesker, for det er Lykkes erfaring, at julen, der skulle være en glædens tid, ofte fyldes af frustrationer og problemer.

Varme og kærlighed
Lykke bor på Røsnæs, og der har hun også været aktiv: Sunget i kor, været med i filmklubben og deltaget i fællesspisningerne i forsamlingshuset. Det er skam også hyggeligt men det giver ikke det samme som at være med i SYMB, synes Lykke. Hun forklarer det sådan, at til arrangementerne for eksempel på Røsnæs kommer man til et færdigt koncept:

– Det er noget, der er færdigt, og det kræver ikke andet af mig, end at jeg kommer, sætter mig ned, spiser, synger en sang eller ser en film.

Lykke vil gerne engageres og se noget vokse frem, og de ønsker får hun opfyldt i SYMB, for her er hun selv med at skabe det, der foregår.

Hun er ligesom de øvrige selv ansvarlig for, at der sker noget.

– Jeg bliver så glad, når jeg er her. Her er så megen varme og kærlighed, og jeg føler, jeg gør en forskel, siger Lykke, der i øvrigt snart vandrer af sted på sin femte Camino. I løbet af 15 dage vil hun besøge tre pilgrimsmål, og hun håber endnu engang at vende hjem med fred indeni.

SYMBs Erhvervsmedlemmer

AKTIVITETER I SYMB

Tjek kalenderen for aktive begivenheder i SYMB.

NYESTE ARRANGEMENTER

BLIV EN DEL AF FÆLLESSKABET!

Dit medlemskab er vigtigt for SYMBs videre udvikling! 

FÅ SYMB-NYT I DIN INDBAKKE

Du bliver opdateret om aktiviteter og SYMB i cirka 6 nyhedsbreve hvert år.

HVAD ER SYMB?

SYMB driver et borger-og iværksætterhus på Kalundborg station, som samler mennesker. Der foregår alt muligt i SYMB – lige fra erhvervscaféer , Folkekøkken, udlejning til møder og kontorfællesskab til Barselscafé, Læseklubber og Storytelling. Man kan deltage i aktiviteterne og være med til at skabe dem – så har du en idé, så ring endelig. SYMB  er en fællesskabsplatform og en spirebakke, hvor borgere, kommunale enheder og erhvervsaktører udvikler netværk og mødes på tværs af de grupperinger, vi så ofte inddeler os i. Det skaber en dynamik, hvor vi i fællesskab skaber nye muligheder sammen.

HVORFOR HEDDER DET SYMB?

Kalundborg er hjemsted for en berømt industriel symbiose, hvor den ene virksomheds rest er den anden virksomheds ressource. En cirkulær model, hvor ressourcerne udnyttes optimalt. SYMB er kort for symbiose, og er tænkt som en social og relationel pendant til den industrielle symbiose. Ligesom lokale ressourcer udnyttes industrielt, ønsker vi at realisere flere menneskelige ressourcer socialt og relationelt.

VIDSTE DU

… at hos SYMB er der plads til, at også du har et sted at udfolde dig? Har du en interesse, du gerne vil dele med andre, så er SYMB stedet du (også) kan gøre det.

HAR DU LYST TIL

… at give en hånd med, så SYMB også bliver som du kunne tænke dig? Så kontakt os eller duk op til et af vores næste arrangementer. Følg med her eller på vores Facebook-side.

SYMB DRIVES SOM

… en forening og som en non-profit socialøkonomisk virksomhed, hvor overskuddet bruges til fortsat udvikling af blandt andet nye aktiviteter i SYMB.

SYMB
Banegårdspladsen 2
4400 Kalundborg

SYMB’s formand, Søren Mariegård, kan træffes på:
Mobil: 42 21 41 08         Mail: info@symb.dk

SYMB Privatlivspolitik