SYMB er et fællesskab af forskelligheder

SYMB skaber fællesskaber, lyder et SYMB-slogan, men hvordan foregår det egentlig, og hvad gør det godt for? Det beskriver vi i en række interviews med vidt forskellige mennesker, der har ét tilfælles: De kommer i SYMB, og deres grunde er lige så forskellige, som de selv er. Her er historien om Maria Stahl Jonas. Maria definerer SYMB som liv og aktivitet.

Af journalist Sonja Husted Rasmussen

Det var egentlig snart tre-årige Clara, der var årsag til, at mor, Maria Stahl Jonas, 24 år, stiftede bekendtskab med SYMB.

Nogle bekendte nævnte SYMB Legehjem med aktiviteter for børn og forældre. Mor og datter tjekkede det ud, og de blev begge begejstrede for den hjemlige atmosfære i lokalerne på Kalundborg Station og den lidt rå og skæve stil, som fint afspejler noget af det, SYMB står for. De to følte sig straks hjemme, de blev snart stamgæster og har også været med til andre aktiviteter i SYMB som for eksempel fællesspisninger, og Clara har føjet SYMB til sit ordforråd. Hun siger for eksempel: Jeg elsker SYMB! og spørger tit:

– Hvornår skal vi i SYMB?

Det skal de ikke så sjældent, for eksempel når Clara får lov at komme med mor på arbejde.

På arbejde i SYMB

Det første møde med Legehjem og med sekretariatsleder Louise Kolbjørn sidste sommer førte nemlig for Maria til en ansættelse som studentermedhjælper, 10 timer om ugen. Hun blev ansat 1. oktober 2019, foreløbig for et år, og både hun og Louise Kolbjørn håber, der bliver økonomisk mulighed for en forlængelse af ansættelsen, der er super god for begge parter.

Maria er i gang med en kandidatuddannelse på Københavns Universitet i sprogpsykologi. Kernen i uddannelsen er kommunikation, og det var netop en medarbejder, der kan løse kommunikationsopgaver, SYMB havde brug for.

Maria tager sig af visuel og skriftlig kommunikation som for eksempel opdatering af SYMBs facebookside og hjemmeside og udarbejdelse af pressemeddelelser og nyhedsbreve.

Arbejdet veksler mellem hjemmearbejde og tilstedeværelse i SYMB, for relationerne skal plejes:

– Man skal forstå SYMBs værdier, understreger Maria.

Retur til blomstrende by

Maria er opvokset i Kalundborg, og i teenageårene syntes hun som mange andre, at ”der sker ikke noget i Kalundborg”. Som 18-årig flyttede hun fra byen, og da hun ventede Clara, flyttede hun og hendes kæreste, der ligeledes stammer fra Kalundborg, i 2017 tilbage til fødebyen og bor nu i en lejlighed helt centralt i Kordilgade. Det har ingen af dem fortrudt.

De finder begge, at byen har udviklet sig i positiv retning i de år, de har været borte: – Kalundborg er blomstret op, synes Maria og det skyldes ikke mindst SYMB og de mange muligheder, organisationen rummer, især efter at det i 2019 lykkedes at få sit eget sted og rykke ind i huset på Kalundborg Station.

Der kommer flere og flere mennesker. Den udvikling betyder, at der kan åbnes endnu flere døre, og det giver ifølge Maria et fedt samspil mellem de mange forskellige mennesker: – For mig er SYMB-fællesskabet drevet af forskelligheder. SYMB omfavner forskellighederne og drager nytte af dem, og det kommer alle til gode. SYMB er forskellighedernes fællesskab, konkluderer Maria.

Konstant udvikling

For hende selv personligt har mødet med SYMB stor betydning, for det bidrager til hendes personlige udvikling at være en del af en virksomhed, der selv er i konstant udvikling, en udvikling der skabes af alle de mennesker, som SYMB består af. – Det giver gåpåmod at være sammen med mennesker, der i den grad har hjertet med i den her organisation. Det smitter på den gode måde, synes Maria.

SYMB har efter hendes mening stor betydning for lokalsamfundet, for det er ikke udelukkende et sted, hvor man kan komme og dyrke sociale relationer og fritidsinteresser, det er også en platform for erhvervslivet og iværksætteri.

Maria udtrykker det sådan, at SYMB ikke bare skaber liv og aktivitet, SYMB er liv og aktivitet.

Hun ved, det efterhånden er blevet et fortærsket udtryk, men netop derfor kan det jo godt være rigtigt, så hun vover at bruge det: – I SYMB gør vi ikke noget for hinanden, vi gør noget sammen.

Endnu mere af det hele

Når Maria kigger omkring fem år ind i SYMBs fremtid, ser hun for sig, at SYMB bliver det selvfølgelige valg, både når det gælder at vælge fritidsaktiviteter og at dyrke sociale relationer, og når det drejer sig om at leje sig ind i et kontorfællesskab som en del af det lokale erhvervsliv.

Maria ser SYMB som et summende mødested, hvor der altid sker noget, og hvor organisationen udvikler sig i forskellige retninger, for SYMB er en dynamisk figur, der hele tiden skal formå at ændre sig.

Allerede nu sker der meget, og Marias ønske for fremtiden er: – Der skal ske endnu mere af det hele!