Uden SYMB var jeg måske død i dag

SYMB skaber fællesskaber, lyder et SYMB-slogan, men hvordan foregår det egentlig, og hvad gør det godt for? Det beskriver vi i en række interviews med vidt forskellige mennesker, der har ét tilfælles: De kommer i SYMB, og deres grunde er lige så forskellige, som de selv er. Her er historien om Niels Plaschke. Niels mistede sin identitet, da han mistede jobbet som journalist. Det førte ham ud i misbrug. SYMB blev hans redning.

Af journalist Sonja Husted Rasmussen

Niels Plaschke, 63 år, journalist i over 30 år, har været ansat på blandt andet Kalundborg Folkeblad, nu Nordvestnyt, og KalundborgNyt. Han mistede jobbet, og det førte ham ud på en lang nedtur fyldt med angst, depression og misbrug. En tur, der indtil videre har varet i otte år, hvor han er blevet pisket gennem jobsystemet og ud i aktiveringer, vikariater, fleksjob og ifølge ham selv meningsløse kurser – og 15 (skriver femten) sagsbehandlere. Han holdt ikke til det, så han fik medicin, der ikke virkede, han begyndte at høvle nogle bajere, og de hjalp heller ikke.

En psykiater satte ord på, hvad der var galt: – Du mistede din identitet, da du mistede jobbet!

SYMB-fællesskaber
En dag for omkring tre år siden stødte Niels på en omtale af et arrangement med noget, der hed SYMB og syntes, det lød spændende. Det var noget om fællesskaber, om at alle kunne byde ind og om at arbejde for at få et fælles hus.

Det førte i erindringen Niels tilbage til teenageårene i Kalundborg, hvor han og vennerne lavede graffiti i byen og blandt andet skrev: Medborgerhus nu! De var enige om først at stoppe, når Folkebladet omtalte det, men det var først, da de med lilla spray skrev på bibliotekets gule mur: ”Folkebladet, folkets blad?”, at de kom i avisen. Et medborgerhus blev det ikke til, men det skete så, mange år efter, da SYMB flyttede ind i de ledige lokaler på Kalundborg Station.

Det første møde
Niels Plaschke husker det første SYMB-møde, han deltog i. Det var på Kalundborg Gymnasium, hvor 15-20 mennesker var med:

– Nogle pokkers kloge hoveder, der brugte ord, man ikke kendte, husker Niels, der fandt ud af, at det faktisk var smadderhyggeligt, og de der akademikere var ikke farlige. De var faktisk helt nede på jorden. Han har det dog stadig lidt svært med begreber som registreret socialøkonomisk virksomhed og synes, der må fortælles en anden historie, så også Kalundborg-jyder forstår, hvad det drejer sig om.

Alle har en historie
I begyndelsen lurepassede han, skulle i hvert fald ikke føre sig frem, og havde også rigeligt at gøre med udfordringerne på arbejdsmarkedet, diplomatisk sagt. Efterhånden begyndte han imidlertid at pippe med og fik mod til blandt andet at være med i folkekøkkenerne: Dække bord, rydde op, og lidt efter lidt fik han kontakt med nogle af de andre, der også kom i SYMB. Mennesker der havde noget at slås med, udfordringer på arbejdsmarkedet som han selv, personlige problemer, sorg:

– Alle har en historie, som Niels Plaschke, den professionelle journalist, siger.

Da SYMB flyttede ind på stationen, blev fællesskabet styrket gennem det praktiske arbejde med at sætte lokalerne i stand.

– Vi lærte virkelig hinanden at kende. Det gør man, når man ordner gulve og vasker lofter. Hvis man er villig til at åbne sig, lytte til andre og vise empati, kommer man fanneme tæt på folk, er Niels´ erfaring.

SYMB hanker op
Frygten for fremtiden: Hvordan skal det gå? Hvad med økonomien? er spørgsmål, der udløser angst og depression, og det skubber af og til Niels ud over kanten. Han lukker sig inde, ruller gardinerne for og stikker hovedet under dynen. I dag erkender han, at han nok må betegnes som kvartalsdranker. Når han er på vej ned i det sorte hul, oplever han, at de venner, han har fået i SYMB, kommer og hanker op i ham. De sender sms’er, ringer, banker på døren. Han har da også en omsorgsfuld familie, men familien bor ikke i nærheden. Det gør SYMB-vennerne.

– Det er guld værd, fortæller han. Vennerne fra SYMB udgør det netværk, han mistede, da han mistede journalist-jobbet, og ingen længere søgte ham for at ”få noget i avisen”.

Han har også fået sin helt egen SYMB-mentor, uden for foreningens ordinære mentor-system. Mentoren er nu hans meget gode ven og er blevet hans bisidder. Han er derfor med, når Niels skal til et afgørende møde med rehabiliteringsteamet om den seniorpension, som han ønsker sig, fordi den betyder, at han efter otte smertefulde år ikke længere skal piskes rundt i Jobcenter-systemet.

Niels lurepasser ikke længere. Han er med til at idéudvikle og få arrangementer op at stå. Det gjaldt for eksempel folkekøkkenet den 9. april 2019 under overskriften ”Mad på mærker” ud fra en kogebog, han havde fundet, fra rationeringsmærkernes tid, og da Verdens Bog-dag takket være blandt andre ham blev fejret i SYMB.

Niels er med i eventgruppen og folkekøkkengruppen, han har været med i en af SYMBs læsegrupper, og han er også af og til med til husmøder og til ”mød bestyrelsen”. Han hjælper jævnligt sekretariatsleder Louise Kolbjørn med journalistiske opgaver og kommunikation, fordi han forstår at gøre svært stof tilgængeligt.

SYMB har reddet mit liv
De mange aktiviteter betyder, at Niels føler, han har fået sin identitet tilbage. – Jeg ved ikke, hvad jeg skulle have gjort uden SYMB. Så havde jeg formentlig siddet derhjemme bag nedrullede gardiner og drukket mig ihjel. SYMB har reddet mit liv!

SYMBs Erhvervsmedlemmer

AKTIVITETER I SYMB

Tjek kalenderen for aktive begivenheder i SYMB.

NYESTE ARRANGEMENTER

BLIV EN DEL AF FÆLLESSKABET!

Dit medlemskab er vigtigt for SYMBs videre udvikling! 

FÅ SYMB-NYT I DIN INDBAKKE

Du bliver opdateret om aktiviteter og SYMB i cirka 6 nyhedsbreve hvert år.

HVAD ER SYMB?

SYMB driver et borger-og iværksætterhus på Kalundborg station, som samler mennesker. Der foregår alt muligt i SYMB – lige fra erhvervscaféer , Folkekøkken, udlejning til møder og kontorfællesskab til Barselscafé, Læseklubber og Storytelling. Man kan deltage i aktiviteterne og være med til at skabe dem – så har du en idé, så ring endelig. SYMB  er en fællesskabsplatform og en spirebakke, hvor borgere, kommunale enheder og erhvervsaktører udvikler netværk og mødes på tværs af de grupperinger, vi så ofte inddeler os i. Det skaber en dynamik, hvor vi i fællesskab skaber nye muligheder sammen.

HVORFOR HEDDER DET SYMB?

Kalundborg er hjemsted for en berømt industriel symbiose, hvor den ene virksomheds rest er den anden virksomheds ressource. En cirkulær model, hvor ressourcerne udnyttes optimalt. SYMB er kort for symbiose, og er tænkt som en social og relationel pendant til den industrielle symbiose. Ligesom lokale ressourcer udnyttes industrielt, ønsker vi at realisere flere menneskelige ressourcer socialt og relationelt.

VIDSTE DU

… at hos SYMB er der plads til, at også du har et sted at udfolde dig? Har du en interesse, du gerne vil dele med andre, så er SYMB stedet du (også) kan gøre det.

HAR DU LYST TIL

… at give en hånd med, så SYMB også bliver som du kunne tænke dig? Så kontakt os eller duk op til et af vores næste arrangementer. Følg med her eller på vores Facebook-side.

SYMB DRIVES SOM

… en forening og som en non-profit socialøkonomisk virksomhed, hvor overskuddet bruges til fortsat udvikling af blandt andet nye aktiviteter i SYMB.

SYMB
Banegårdspladsen 2
4400 Kalundborg

SYMB’s formand, Søren Mariegård, kan træffes på:
Mobil: 42 21 41 08         Mail: info@symb.dk

SYMB Privatlivspolitik