Fællesspisning for alle
Den første fredag hver måned har du nye chancer for at møde mennesker og finde fællesskaber. Fredag den 7. juni havde SYMB premiere på en ny aktivitet: Fællesspisning i SYMB.
Af journalist Sonja Husted Rasmussen
Til forskel fra SYMB Folkekøkken i Café Solsikken har SYMB Fællespisning om fredagen et mere ustruktureret forløb uden indslag som for eksempel foredrag eller diskussioner.
Første gang deltog der næsten 40, heraf ikke så få børn, og idéen til de nye fredagsmiddage opstod netop af ønsket om at give også børnefamilier mulighed for at komme ud at spise i et børnevenligt miljø.
Det fortæller Kirsten Thomsen, bedre kendt som Kisser. For forældre med et par små rollinger er et restaurantbesøg ikke en særlig afslappende oplevelse, og som oftest kommer de ikke til at tale med andre voksne. – Vi vil gerne give en håndsrækning til børnefamilierne, siger Kisser. Hun synes, fredag aften er et godt tidspunkt, en god start på weekenden.
Plads til leg
I SYMB dækkes der både op til et godt måltid og til, at både børn og voksne kan få nogle gode timer sammen. Ingen løfter et øjenbryn, hvis børnene drøner rundt, når de er færdige med at spise, og der er legehjørner til både større og mindre børn.
Maden kom fra Ullas Landkøkken og bestod af gammeldags kylling med sauce, kartofler og agurkesalat.
Kisser har været med i SYMB et halvt års tid. Hun præsenterer sig selv som en glad pensionist, der gerne vil være med til at sætte noget i gang. Hun er begejstret for SYMB’s koncept med skabe fællesskab på tværs. Man mødes ikke om en bestemt interesse, sådan som i de fleste andre foreninger.
Første fredag i måneden
Tovholder for SYMB Fællesspisning er Anna Thoby. Hun bød velkommen og glædede sig over det store fremmøde til det første arrangement, som hun betragtede som lidt af et forsøg.
Det er planen, at de ustrukturerede fællesspisninger skal være et tilbud den første fredag i måneden.
Anna synes, det er godt med flere former for fællesspisninger. Hun har selv flere gange været med til SYMB Folkekøkken i Café Solsikken og har lyttet til foredrag eller deltaget i samtalekøkken, men hun synes, det er en god idé også at have fællesspisninger med en løsere struktur, hvor der er plads til, at børnene kan lege.
SYMB Fællesspisning er for alle, uanset alder, og det beviste nogle af deltagerne med al ønskelig tydelighed. Jytte havde taget både sit oldebarn, Micas på fire år, og sin søn Lars, Micas’ morfar med.
– Jeg vil gerne følge med i, hvad der sker, sagde Jytte, og hverken hun eller veninden Nina vil gå glip af noget.
Maria var sammen med sin mand og parrets to små børn med til middagen i SYMB. Alle nød den gode mad, og forældrene nød at kunne hygge sig sammen med de øvrige deltagere, uden at være bange for at børnene forstyrrede. Det kan ikke lade sig gøre på en restaurant, er deres erfaring.
– og så til fodbold!
Et fredagsmåltid i SYMB kan bruges på mange måder. Et par af de mandlige deltagere spiste middagen som optakt til, at de skulle over i Havneparken og se fodbold – så man kan godt gå i SYMB og gå i byen bagefter.
Sekretariatsleder Louise Kolbjørn benyttede lejligheden til at orientere ganske kort om SYMB, da den værste sult var stillet.
Deltagerne fik at vide, at SYMB er socialøkonomisk virksomhed, der er drevet som en forening, og hun opfordrede de deltagere, der endnu ikke har meldt sig ind, til at gøre det.
– Har du en idé til et arrangement, så kom i SYMB, for det er et sted, hvor idéer bliver til virkelighed, sagde Louise.