Der sker skam noget
også i Middelborg

Forfatteren Klaus Haase har i tre romaner taget Middelborg/Kalundborg under kærlig behandling

 Af Sonja Husted Rasmussen, Foto: Martin Schmidt

Indignationen over hvordan det såkaldte udkantsdanmark betragtes med storbybriller.
Det er indtil videre blevet til en masse artikler plus tre romaner med Middelborg – der kunne være Kalundborg – som omdrejningspunkt.

Tirsdag den 14. maj fortalte Klaus Haase om sit forfatterskab for en lydhør skare, der som optakt havde styrket sig på en lækker gang høns i asparges med nye kartofler. Forfatteraftenen var tilbuddet i SYMB’s månedlige Folkekøkken i Solsikken, og desserten, sommerkoldskål med jordbær, havde sin særlige historie. Den var nemlig Solsikkens gave til SYMB, da Byens hus på Kalundborg Station blev indviet. Gaven blev modtaget med spontane klapsalver af deltagerne i Folkekøkkenet.

Maler – pædagog – forfatter

 

Klaus Haase er vendt tilbage til Kalundborg, hvor han i sin tid kom i lære som bygningsmaler. Senere blev han uddannet til pædagog, og det er som sådan, han arbejder nu. Han skriver artikler til dagbladet Arbejderen, og de senere år har forfatterskabet fået mere og mere plads.

Det kræver disciplin, og Klaus Haase inviterede tilhørerne med ind i forfatterhulen, hvor han skriver hver dag fra tidlig morgen, og indtil han skal på arbejde. Efter arbejdstid søger han igen ind i forfatterhulen. Han elsker at skrive, det kan være hårdt og ensomt, men han kan simpelthen ikke lade være. Han starter altid med at skrive med fyldepen, for det synes han er mest personligt, og senere skriver han teksterne ind digitalt.

Havenisser ude på kanten

 

Klaus Haases første roman ”Da havenisserne kom til udkantsdanmark” handler om intet mindre end en gidseltagning, der har et stort lokalt supermarked som ramme. Det kunne være Føtex eller Kvickly, for i Middelborg/Kalundborg kan der skam godt ske noget. Folk klædt ud som havenisser tager en flok børn og voksne som gidsler midt i juletravlheden, og gidslerne, især børnene, bliver så glade for at være hos nogen, der har tid til at hygge om dem, at de græder, da de bliver frigivet.

Klaus Haase kan ikke fordrage julen, for han synes, at den højt besungne næstekærlighed, som ellers burde være julens kendemærke, kan ligge på et meget lille sted.
Haase skriver samfundskritisk og bruger både satire, humor og ironi for at få sit budskab frem.

En skolekrønike

 

Lige nu er Klaus Haase i gang med, hvad han kalder en skolekrønike. Den handler om folkeskolen i 70’erne og bygger på hans egne erfaringer. Han er en stor beundrer af Hans Scherfig og lægger ikke skjul på, at hans ambition er, at skolekrøniken måske kan vurderes som en moderne udgave af ”Det forsømte forår”.
Klaus Haase opfordrede tilhørerne til at stille spørgsmål, og aftenen udviklede sig til en livlig samtale mellem forfatteren og hans publikum.

Symbs næste Folkekøkken løber af stablen tirsdag den 11. juni, hvor kulturudvalgsformand Ole Glahn fortæller om kulturens betydning, med særligt fokus på Kalundborg.