Der sker skam noget også i Middelborg

Forfatteren Klaus Haase har i tre romaner taget Middelborg/Kalundborg under kærlig behandling

 
Af Sonja Husted Rasmussen, Foto: Martin Schmidt

Indignationen over hvordan det såkaldte udkantsdanmark betragtes med storbybriller.
Det er indtil videre blevet til en masse artikler plus tre romaner med Middelborg – der kunne være Kalundborg – som omdrejningspunkt.

Tirsdag den 14. maj fortalte Klaus Haase om sit forfatterskab for en lydhør skare, der som optakt havde styrket sig på en lækker gang høns i asparges med nye kartofler. Forfatteraftenen var tilbuddet i SYMB’s månedlige Folkekøkken i Solsikken, og desserten, sommerkoldskål med jordbær, havde sin særlige historie. Den var nemlig Solsikkens gave til SYMB, da Byens hus på Kalundborg Station blev indviet. Gaven blev modtaget med spontane klapsalver af deltagerne i Folkekøkkenet.

Maler – pædagog – forfatter
 

Klaus Haase er vendt tilbage til Kalundborg, hvor han i sin tid kom i lære som bygningsmaler. Senere blev han uddannet til pædagog, og det er som sådan, han arbejder nu. Han skriver artikler til dagbladet Arbejderen, og de senere år har forfatterskabet fået mere og mere plads.

Det kræver disciplin, og Klaus Haase inviterede tilhørerne med ind i forfatterhulen, hvor han skriver hver dag fra tidlig morgen, og indtil han skal på arbejde. Efter arbejdstid søger han igen ind i forfatterhulen. Han elsker at skrive, det kan være hårdt og ensomt, men han kan simpelthen ikke lade være. Han starter altid med at skrive med fyldepen, for det synes han er mest personligt, og senere skriver han teksterne ind digitalt.

Havenisser ude på kanten
 

Klaus Haases første roman ”Da havenisserne kom til udkantsdanmark” handler om intet mindre end en gidseltagning, der har et stort lokalt supermarked som ramme. Det kunne være Føtex eller Kvickly, for i Middelborg/Kalundborg kan der skam godt ske noget. Folk klædt ud som havenisser tager en flok børn og voksne som gidsler midt i juletravlheden, og gidslerne, især børnene, bliver så glade for at være hos nogen, der har tid til at hygge om dem, at de græder, da de bliver frigivet.

Klaus Haase kan ikke fordrage julen, for han synes, at den højt besungne næstekærlighed, som ellers burde være julens kendemærke, kan ligge på et meget lille sted.
Haase skriver samfundskritisk og bruger både satire, humor og ironi for at få sit budskab frem.

En skolekrønike
 

Lige nu er Klaus Haase i gang med, hvad han kalder en skolekrønike. Den handler om folkeskolen i 70’erne og bygger på hans egne erfaringer. Han er en stor beundrer af Hans Scherfig og lægger ikke skjul på, at hans ambition er, at skolekrøniken måske kan vurderes som en moderne udgave af ”Det forsømte forår”.
Klaus Haase opfordrede tilhørerne til at stille spørgsmål, og aftenen udviklede sig til en livlig samtale mellem forfatteren og hans publikum.

Symbs næste Folkekøkken løber af stablen tirsdag den 11. juni, hvor kulturudvalgsformand Ole Glahn fortæller om kulturens betydning, med særligt fokus på Kalundborg.

NYESTE ARRANGEMENTER

BLIV EN DEL AF FÆLLESSKABET!

Dit medlemskab er vigtigt for SYMBs videre udvikling! 

FÅ SYMB-NYT I DIN INDBAKKE

Du bliver opdateret om aktiviteter og SYMB i cirka 6 nyhedsbreve hvert år.

HVAD ER SYMB?

SYMB er en foreningsdrevet socialøkonomisk virksomhed, der forbinder mennesker, bygger fællesskaber og skaber mere liv og aktivitet i vores fælles lokalsamfund. Mennesker i SYMB opbygger relationer og netværk og udvikler en social deltagelse, som gør vores lokalsamfund mere robust. SYMB en fællesskabsplatform, hvor borgere mødes på tværs af de grupperinger, vi ofte inddeler os i. SYMB er med til at skabe et mere bæredygtigt lokalsamfund, hvor flere er med og færre falder ud.

HVORFOR HEDDER DET SYMB?

Kalundborg er hjemsted for en berømt industriel symbiose, hvor den ene virksomheds rest er den anden virksomheds ressource. En cirkulær model, hvor ressourcerne udnyttes optimalt. SYMB er kort for symbiose og er tænkt som en social og relationel pendant til den industrielle symbiose. Ligesom lokale ressourcer udnyttes industrielt, ønsker vi at realisere flere menneskelige ressourcer socialt og relationelt.

VIDSTE DU

… at hos SYMB er der plads til, at også du har et sted at udfolde dig? Har du en interesse, du gerne vil dele med andre, så er SYMB stedet du (også) kan gøre det.

HAR DU LYST TIL

… at give en hånd med, så SYMB også bliver som du kunne tænke dig? Så kontakt os eller duk op til et af vores næste arrangementer. Følg med her eller på vores Facebook-side.

SYMB DRIVES SOM

… en forening og som en non-profit socialøkonomisk virksomhed, hvor overskuddet bruges til fortsat udvikling af blandt andet nye aktiviteter i SYMB.

SYMB
Banegårdspladsen 2
4400 Kalundborg

SYMB’s sekretariatsleder Louise Kolbjørn træffes på:
Mobil: 22 25 66 64         Mail: info@symb.dk

SYMB Privatlivspolitik