Marianne Lundgaard – fritids smykkekunstner med meget mere. Vejen til sølvet.

For tre år siden fik jeg mulighed for at tage på højskole i min sommerferie, og mit første valg var egentlig Engelsholm, hvor der var et glaskursus, men der var venteliste og så blev det til Holbæk Kunsthøjskole på et smykkekursus med smykkekunstneren Marie-Louise Kristensen.

Jeg vil ikke helt kalde det en åbenbaring – men næsten. Den første uge arbejdede jeg med messing, et smukt materiale, som man kan rigtig meget med – så tog jeg mod til mig, og købte en halv meter sølvtråd, oval 3×6 mm, lavede to armbånd og en ring – og så var jeg tændt! 

Jeg har nu været på Holbæk Kunsthøjskole 3 gange, og det rykker vildt hver gang. Ikke kun en engageret lærer, også medkursister – vi bidrager enormt til hinandens smykkeudvikling hver gang, hvor vi er både begyndere og øvede, unge og gamle.

For snart 60 år siden blev jeg født inde midt i Kalundborg, og er opvokset i Tømmerup. Jeg har boet i Saltbæk i mere end 30 år, men er nu landet på Røsnæs. Mine forældre er et miks af Vestsjælland og Samsø, og især fra min mor og min samske morfar har jeg arvet kreativitet. Allerede som barn syede og hæklede jeg, som teenager blev jeg for alvor bidt af at strikke, og gennem tiden har jeg lært at spinde garn, væve, papirarbejde, flette pil og meget mere. Alt sammen på hobbyplan, ved siden af har jeg arbejdet på kontor, i butik, på fabrik, som voksenunderviser og nu som skolelærer.

Min helt store inspirationskilde er Pinterest, en billedsamling af nærmest alt muligt, hvor man gemmer sine favoritter på opslagstavler, som man kan holde hemmelige eller dele med andre. Jeg kopierer sjældent smykker, men bygger videre på ideer, og nogle gange er det materialet i sig selv, der giver ideen. Naturen er til stor inspiration, udover at det også er et åndehul, hvor jeg samler energi. Røsnæs-smykket er fx inspireret af både natur og kultur.

Mine smykker kan købes i Galleri Kordel, Kordilgade 13, Kalundborg

Dagens menu: Lasagne, salat og brød!


Tilmelding til folkekøken