Folkekøkken med mad på mærker

Folkekøkkenet i april sætter uret lidt i stå. Vi dvæler ved besættelsestiden og deler fortællinger fra den gang, mens vi nyder rationeringsmad og Richs.

– Det har været ganske tankevækkende at forberede SYMB´s Folkekøkken til tirsdag den 9. april kl. 17 i Solsikken, hvor datoen for besættelsen satte idéen i gang. Vi ville lave `Mad på mærker´, á la de udfordringer en husmor stod overfor i en tid med knaphed på alverdens ting, når hun skulle tilberede dagens aftensmåltid, siger tovholder for Folkekøkkenet, Henrik Brinkløv.

Den daglige husholdning var under pres med rationering af ikke blot kød, smør og sukker, men også af gas, så høkassen blev et vigtigt supplement i hverdagen.
– Vi morede os meget over en opskrift på `Måger i karrysauce med kartoffelmos´, hvor der kun var 75 gram smør i mosen, men det blev ved tanken.
Køkkenchef i SYMB, Ulla Madsen, har modificeret aftenens menu ud fra Paula Biehe´s kogebog `Mad med mærker´ fra 1942. 

Vi byder på `Spætteruller med blomkål & rejer og aspargeskartofler´. Til vegetarerne er der `Krigsfisk´, en 100 procent vegansk ret, der blev til, da fiskerne med mellemrum havde svært ved at sejle på arbejde i de danske farvande, der var de mest minerede under Anden Verdenskrig. Til dessert er der `Rugbrødsbudding med æblekompot´. Kaffen denne aften er også i tråd med tiden, for ’det er Richs, der drik’s’. Skulle man være til mere nutidig kaffe, vil man kunne handle med sortbørshandleren HH.

– Set med nutidens øjne, er der overraskende mange gode råd i `Mad med mærker´, som vi med fordel kan lytte til her snart 80 år efter den 9. april. Nedsæt forbruget af kød og sukker, spis flere kartofler, mere grønt og frugt, og køb kun varer der er i sæson, siger Henrik Brinkløv, der selv er vegetar.
Efter spisningen vil en række af de frivillige, der står bag SYMB´s Folkekøkken, fortælle egne, genfortalte eller indsamlede historier om Danmark under besættelsen.
Har man selv en oplevelse på nært hold, er man velkommen til at dele denne.

Tilmeldingsfrist: senest mandag morgen den 8. april klokken 8 eller så længe, der er ledige billetter.

Arrangementet holdes igen på Café Solsikken, Skibbrogade 52, 4400 Kalundborg.
Dørene åbnes klokken 17:00 og slutter ved 20-tiden.

SYMB’s Folkekøkken handler om at spise sammen og om at have det hyggeligt, lære nogle nye mennesker at kende og dyrke fællesskaber på tværs af de grupperinger, som vi ofte inddeler os i.

NYESTE ARRANGEMENTER

BLIV EN DEL AF FÆLLESSKABET!

Dit medlemskab er vigtigt for SYMBs videre udvikling! 

FÅ SYMB-NYT I DIN INDBAKKE

Du bliver opdateret om aktiviteter og SYMB i cirka 6 nyhedsbreve hvert år.

HVAD ER SYMB?

SYMB er en foreningsdrevet socialøkonomisk virksomhed, der forbinder mennesker, bygger fællesskaber og skaber mere liv og aktivitet i vores fælles lokalsamfund. Mennesker i SYMB opbygger relationer og netværk og udvikler en social deltagelse, som gør vores lokalsamfund mere robust. SYMB en fællesskabsplatform, hvor borgere mødes på tværs af de grupperinger, vi ofte inddeler os i. SYMB er med til at skabe et mere bæredygtigt lokalsamfund, hvor flere er med og færre falder ud.

HVORFOR HEDDER DET SYMB?

Kalundborg er hjemsted for en berømt industriel symbiose, hvor den ene virksomheds rest er den anden virksomheds ressource. En cirkulær model, hvor ressourcerne udnyttes optimalt. SYMB er kort for symbiose og er tænkt som en social og relationel pendant til den industrielle symbiose. Ligesom lokale ressourcer udnyttes industrielt, ønsker vi at realisere flere menneskelige ressourcer socialt og relationelt.

VIDSTE DU

… at hos SYMB er der plads til, at også du har et sted at udfolde dig? Har du en interesse, du gerne vil dele med andre, så er SYMB stedet du (også) kan gøre det.

HAR DU LYST TIL

… at give en hånd med, så SYMB også bliver som du kunne tænke dig? Så kontakt os eller duk op til et af vores næste arrangementer. Følg med her eller på vores Facebook-side.

SYMB DRIVES SOM

… en forening og som en non-profit socialøkonomisk virksomhed, hvor overskuddet bruges til fortsat udvikling af blandt andet nye aktiviteter i SYMB.

SYMB
Banegårdspladsen 2
4400 Kalundborg

SYMB’s sekretariatsleder Louise Kolbjørn træffes på:
Mobil: 22 25 66 64         Mail: info@symb.dk

SYMB Privatlivspolitik