Magisk flyvetur på litteraturens vinger.

Først opstod idéen, så blev manuskriptet skrevet, korrekturen klaret, og så blev det færdige produkt præsenteret for et begejstret publikum, da SYMB tirsdag den 23. april fejrede Verdens Bogdag.

 

Af: Sonja Husted Rasmussen

Produktet var det varierede program for dagen i bøgernes verden belyst af meget forskellige aktører: Annette Skov fra Kalundborg Biblioteker, Steen Larsen, Kalundborg Bogbyer, Viggo K. Petersen, forlaget Almuebøger og Birgit Holm-Petersen, der selv har udgivet sin slægtshistorie ”Kayle, en dansker bliver til”.

Idéen om, at Verdens Bogdag skulle fejres også i Kalundborg, blev undfanget af journalist Niels Plaschke, og på skift kom de medvirkende i den varme stol til interview med SYMB´s Henrik Brinkløv. Stedet var selvfølgelig SYMB’s lokaler på Kalundborg Station.

Det blev en magisk flyvetur på litteraturens vinger, og Annette Skov udtrykte meget præcist, hvad litteratur efter hendes mening kan:

– At læse er en måde at være i verden på og mærke levet liv. Ved at fortælle om litteratur eller selv læse litteratur kan man mærke skønheden i verden. Det er erfaringer, der former dig som menneske, sagde Annette og supplerede med at fortælle om undersøgelser, der viser, at mennesker, der læser meget, har større empati end mennesker, der ikke læser.

Selv fremhævede hun Henrik Pontoppidans Lykke Per som den fineste fortælling i dansk litteratur.

Halv---symb

— Interviewer Henrik Brinkløv lytter  interesseret, til “offret” i den varme stol.

Det var fandens!

Et af de steder, man kan finde bøger i Kalundborg, er i butikken Bogbyer, Skibbrogade 53. Steen Larsen, en af butikkens 15 frivillige, fortalte, at alle bøgerne er foræret til butikken. 

En af de andre frivillige, Ulla Prehnum, sagde, at for hende er drivkraften i arbejdet i Bogbyer kærligheden til bøger, glæden ved at tale med kunderne og stoltheden over at finde den bog, de søger. 

Den glæde havde hun blandt andet oplevet, da en københavnsk kunde spurgte efter en bog, som hun fandt til ham. Hans reaktion var helt spontan: – Det var fandens. Nu har jeg forgæves været rundt i fire antikvariater i København, og så finder jeg den i Kalundborg – til en 20’er.

Viggo

– Forlægger Viggo K. Pedersen i den varme stol.

Et pust fra fortiden

I Reerslev ligger forlaget Almuebøger, der kan prale med at have det største udvalg af bøger om Nordvestsjælland.

Forlægger Viggo K. Pedersen fortalte, at virksomheden startede med at udgive en bog om ”Gamle Nielsen”, en lærer der i 1800-tallet havde haft sit virke som lærer i Reerslev i 50 år.
På en halv snes år er det blevet til 115-120 titler, og fælles for dem er, at de er skrevet af forfattere, der bor på Nordvestsjælland, eller at handlingen foregår her.

Forlaget ønsker også at give et pust fra fortiden, nemlig fra dengang da almindelige mennesker kunne få en plads i litteraturen.

En dansker bliver til

Den litterære rejse sluttede hos Birgit Holm-Petersen, der selv har udgivet bogen ”Kayle, en dansker bliver til”. Det er en slægtshistorie om Birgits jødiske slægt, der i 1754 kom til Skamstrup og konverterede til kristendommen.

I beretningen trækker Birgit Holm-Petersen tråde op til nutidens indvandrere og forestiller sig sin tipoldemors ensomhed, da hun ankom til Danmark til en anden kultur, et andet sprog og uden noget netværk.

Det kostede Birgit 10.000 kr. at udgive bogen, der enten kan købes eller lånes på biblioteket.