SYMB tog tilbage til middelalderen

Den rette middelalderstemning blev slået an af taffelmester Arild, da han bød Guds Fred og god aften til de mange, der sad til højbords i Café Solsikken tirsdag den 13. august. 
 
Af journalist Sonja Husted Rasmussen

Den munkekutteklædte Arild, hvis nutidige navn er Niels Plaschke, opfordrede til at fejre flaget ”som Gud sendte os fra himlen, hjembragt fra de hedenske venderes land til Kalundborg af vor store kong Valdemar”. Middelalder var temaet for SYMB’s Folkekøkken denne aften. 

Det var som sædvanlig Ulla Madsen fra Ullas Landkøkken, der havde fundet opskrifterne frem, matchende til temaet og Café Solsikkens dygtige køkkenhold. der omsatte opskrifterne til velsmagende retter.Der vankede lammegryde med marineret lam og dertil blomkålsmos, og til vegetarerne var der linsegryde med rodfrugter. Dertil blev serveret hjemmebagt bispebrød krydret med henholdsvis øl og honning og allehånde og salvie.

Dannebrog ad Pommern til

 Således styrket var gæsterne parate til at lytte til Mads Findal fra Kalundborg Museum, der fortalte om Dannebrogs 800 års historie og om flagets tilknytning til Kalundborg. Nationalflaget blev opbevaret i det næsten 40 meter høje og enormt kraftige tårn Folen, en del af Kalundborg Slot.

Det var dog ikke stærkt nok til at hindre, at kong Erik af Pommern huggede det, da han blev afsat som konge – og tog det med ad Pommern til.

Mads Findal orienterede også om middelalderfestivalen i Kalundborg lørdag den 31. august og søndag den 1. september. Her er temaet netop ”Dannebrog – flaget fra himlen”.

SYMB aktiv i festivalen

SYMB er aktiv deltager i middelalderfestivalen, og der er brug for flere frivillige hænder, fortalte Niels Plaschke. SYMB står blandt andet for en suppebod i Højbyen, og man kan stadig nå at melde sig til at tage en vagt og lange suppe over disken både lørdag den 31. august og søndag den 1. september.