Fælles måltid – en vej ud af ensomheden

Røde Kors og SYMB fælles om velbesøgt arrangement med middag, sang og musik.

 

Af journalist Sonja Husted Rasmussen

En herlig middag bestående af stegt kylling og æblekage gav god stemning omkring bordene i Café Solsikken torsdag aften den 8. november. Solsikkens dygtige køkkenpersonale havde endnu engang fremtryllet et velsmagende måltid, som det også er tilfældet, når SYMB indbyder til folkekøkken. Snakken gik livligt på kryds og tværs over bordene, og det var netop hensigten med arrangementet.

Dansk Røde Kors i Kalundborg og den foreningsdrevne socialøkonomiske virksomhed SYMB var gået sammen om middagen som led i ”Danmark spiser sammen” i uge 45, og det finder formand for Dansk Røde Kors i Kalundborg Else Marie Jespersen oplagt.

Røde Kors er medlem af Folkebevægelsen mod ensomhed, og SYMB arbejder med at danne fællesskaber.

Interessen for at deltage var stor, og Henrik Brinkløv fra SYMB kunne fortælle, at der var udsolgt på ganske kort tid.  Det var gratis at deltage takket være midler fra Tryg Fonden og Folkebevægelsen mod ensomhed.

– Men kan et enkelt fælles måltid bryde ensomheden?

– Selvfølgelig ikke, siger Else Marie Jespersen, men peger på at ved, at man spiser sammen og taler sammen, er man i gang med at danne et nyt fællesskab. Det er hendes håb, at deltagerne, når de kommer hjem, giver det en tanke og måske gør en lille ting i hverdagen for at drage andre med ind i fællesskabet.

Forandring i fællesskab

– Hvis vi bare alle sammen gør en lille smule, så kan vi skabe en stor forandring – i fællesskab, mener Else Marie Jespersen. Hun håber at arrangementet i Solsikken kan være igangsætter til at danne flere fællesskaber.

Folkebevægelsen mod ensomhed tæller mere end 80 organisationer, foreninger, virksomheder og kommuner, og bevægelsen arbejder blandt andet på at bryde det tabu, som ensomhed er. I løbet af aftenen slog Else Marie Jespersen et slag for en ny aktivitet i Røde Kors: Værket, der nu er startet også i Kalundborg. Værket støttes af Mary Fonden og Velux Fonden, og det har til formål at hjælpe mennesker ud af ensomheden. Undersøgelser viser, at 320.000 mennesker i Danmark føler sig ensomme: – Det er alt for mange, mener Røde Kors-formanden.

En på harmonikassen

De ca. 50 deltagere i arrangementet i Solsikken fik også rørt stemmebåndene, for efter middagen slog harmonikaspilleren Willy tonen an til fællessang. Højskolesangbogen kom på bordet, og så var der lagt op til ønskekoncert. Ønskerne spændte lige fra Nu falmer skoven trindt om land til nogle af Kim Larsens elskede sange.