Beretninger fra ’pakkedamerne’ i SYMB

Der pakkes fortsat værnemidler til det danske sundhedsvæsen mod coronavirus. Samarbejdet mellem Copenhagen FabLab og SYMB, hvor flittige Brian Hilding 3D-printer værnemidlerne, har siden ultimo marts skabt mange nyttige beskyttelsesvisirer – nu er SYMB primært pakkecentral. De mange visirer pakkes af arbejdsomme hjælpere, der har meldt sig på banen for at give en hånd med.

I en usædvanlig tid, der påvirker os alle, er flere flittige hjælpere fra lokalområdet trådt til, for at give en hånd med i det vigtige pakkearbejde af værnemidlerne. SYMB er pakkecentral for de mange visirer der produceres af de mange ’makers’ fra nær og fjern, så værnemidlerne kan sendes videre til de steder, der er brug for dem. ’Pakkedamerne’ Lykke, Lone og Merethe fortæller her hver deres beretning om, hvordan coronasituationen har påvirket deres hverdag, og hvordan deres oplevelse af pakkearbejdet i SYMB er:

Lykke fortæller:
Da landet lukkede på grund af coronavirus, lukkede også alle muligheder for socialt samvær. Da det meste af mit sociale netværk er knyttet til SYMB, stod jeg, som mange andre, tilbage med et hul i livet, et savn efter alle de dejlige mennesker, som jeg kender derfra. Ligeledes manglede jeg den idébank og kreative platform, som SYMB er og som har begejstret mig, fra jeg begyndte at være en del af fællesskabet.

Begejstringen blev vakt til live igen, da jeg læste, at SYMB havde åbnet sine lokaler for Brian der, som en del af et driftigt netværk, begyndte at fremstille værnemidler på 3D-printere. Sammen med Freja har de gang i en produktion, indsamling og distribution af disse visirer til nogle af de, der efterspørger dem. For Danmark mangler værnemidler, og en del af dem produceres nu i SYMB. Alt i alt bliver det til en god del, når hele netværket er med.

Jeg var smadder nysgerrig efter at se, hvordan det foregår. Og samtidig keder jeg mig i mit påtvungne eksil. Så da Freja efterlyste hjælpere til klargøring til distribution, meldte jeg mig straks. Altså, når det handler om værnemidler, er man vel stort set beskyttet mod smitte. 😉 Og hvor var det dejligt at blive en del af noget større. Og at se, at SYMB emmer af liv og aktivitet. At være med til at gøre noget relevant og nyttigt. Ikke kun for sundhedsvæsenet, men så sandelig også for mig selv. Jeg har bare en lillebitte birolle i noget større. Et helt netværk. Og jeg er så glad for at kunne bidrage med den smule, jeg kan.

Lone fortæller:
Jeg er arbejdsledig – og heldigvis sund og frisk. Min mand passer stadig sit job på NovoZymes, men med en masse sikkerhedsforanstaltninger for ikke at sprede smitte. Vi blev bedsteforældre 2. gang ligesom landet blev lukket ned, så vi har først nu set vores nye barnebarn. Vi har måtte træde til og passe vores 1. barnebarn. Vores søn skal arbejde hjemmefra og det går ikke med en nyfødt og et barn på 13 mdr. Ellers holder vi os så vidt muligt for os selv. Jeg handler for en ældre dame på vejen, og vi har min mands mor, som vi også hjælper på afstand.

Grunden til at jeg tilbød min hjælp i forbindelse med produktionen af visirer i SYMB er, at jeg synes, at det er en samfundspligt at hjælpe der hvor man kan og har mulighed for. Jeg synes at det er et fantastisk projekt – og dejligt at så mange tilbyder at hjælpe. Tænk sig, at fordi man har en 3D-printer (nogen har bare købt en ”for sjov”) kan man gøre en forskel. Jeg tænker, at vi i Danmark kan nogle ting når det gælder!

Merethe fortæller: 
Jeg blev pensionist den 1. november. Situationen er jeg ved at være vant til nu. Men har nu ikke set familien og børnebørnene i mere end 3 uger. Drengene får hjemmeundervisning fra deres skole/gymnasium mm. Børnehaven sender en hilsen med sang og historie ud hver dag. Både min datter og svigersøn er på arbejde, så drengene på 18, 17 og 12 passer deres lillesøster på 4 år. Jeg glæder mig til denne situation er overstået.

Men vi ved hvad vi skal gøre: vaske hænder og holde afstand. Heldigvis er jeg god til at være alene og trives meget godt. Jeg er begyndt på det frivillige arbejde i SYMB: forskellige steder her på Sjælland, er folk i gang med at 3D-printe holdere til ansigtsskærme. Der er oprettet en pakkecentral i SYMB – og jeg hjælper til med at samle og pakke. Eksempelvis en ordre på 500 stk. til kommunens ansatte. Vi passer på – vi er kun få i huset samtidig, og vi har ansigtsskærm på, mens vi arbejder. Jeg har skrevet navn på min skærm, så den er der, når jeg kommer igen. Der er allerede afleveret mange masker til flere af sygehusene. PostNord er med i projektet og bringer pakker gratis ud for dette projekt.

Det er en god følelse at være med til at gøre en forskel midt i denne krise – og det er dejligt at være med i meningsfuldt arbejde.