Når en gammel cirkushest dufter savsmuld …

… giver det pludselig mening at stå midt i manegen. Sådan har jeg haft det, siden SYMB fik overdraget nøglerne til det kommende `byens Hus´ i den gamle stationsbygning i Kalundborg. Udstyret med notesbog og kamera, besluttede jeg mig for, at lave en form for SYMB-dagbog på min Facebook-væg. Jeg begyndte at kigge i alle retninger, for at opstøve små historier om bygningen og dens puls – før og nu. Det bredte sig som ringe i vandet.

 

Af Niels Plaschke

– Føj, hvor her stinker, var den første kommentar, da vi den 23. januar låste os ind af bagindgangen mod Jernbanevej, hvor en umiskendelig lugt af kloak hang i luften. Gulvene var beskidte, vinduerne svære at kigge ud af, gardinerne så herrens ud, der var skidt og møg i alle kroge, loftet hang, og det var tydeligt, at vedligehold ikke var udført med henblik på nyt liv i lokalerne.

Det kom der, da Kelly bar et par finurlige borde og stole ind, så der kunne holdes møder, med udpegning af tovholdere og fordeling af diverse arbejdsopgaver: Rengøring – Cathrine, istandsættelse og udbedringer – Søren, indretning og inventar – Kelly, samt organisering af hverdagen – Søren. Under tovholderne I alt omkring 60 par hænder, hvor flere er aktive i mere end en gruppe.

På første møde var vi 12 par hænder. På andet 32, og siden er der kommet flere til: Kisser, Ib, Anne, Sonja, en Vibeke mere, Tove, Jette, Jytte, Laila, Anna, Morten og nogle vi er ved at lære navnene på. Medlemstallet er stigende, og har netop rundet 80.

Selv svævede jeg lidt hist og pist, især på arbejdsholdene, hvor der var masser af aktiviteter i manegen. Første dagbogsblad havnede på min Facebook den 30. januar.

 

”Det er lige præcis nu, mens der tages gardiner ned, vaskes loftsplader, fjernes årtiers møg fra vinduerne, spules radiatorer, rengøres køleskab, tømmes hylder fra depot – You name it, We got it. Mobilerne bimler & bamler, låsesmeden og andre håndværkere myldrer ind og ud, og alle bare giver en hånd med, at SYMB´erne lærer hinanden at kende. Vi vil også rigtig gerne lære dig at kende. Der er faste folk i huset kl. 10-13 mandag, onsdag, fredag, og fælles husmøde hver onsdag kl. 17-18. Indgang fra stationsbygningens gavl, Jernbanevej 12.”

De følgende dage blev det til opslag om `gammelt guld´ fra stationens fortid, som dukkede op under oprydningen. Håndskrevne kørebøger, intern telefonbog, gamle sporplaner o.a. blev samlet og afleveret på Kalundborg Lokalarkiv. De blev meget glade.

Når jeg nu var på arkivet, kiggede jeg tilbage i gamle aviser og fotoarkivet, der blev til et lille nostalgisk tilbageblik til stationens indvielse den 15. oktober 1960, samtidig med åbningen af Hurtigruten Århus-Kalundborg.
Det viste sig også hurtigt, at det enorme arbejde med, at ordne de mange kvadratmeter gulv, krævede en ekstraordinær indsats. Kelly skaffede maskiner, Hans Henrik og Tina vaskede, tørrede, skrabede, vaskede igen og forfra igen.

Facebook 3. februar.

”SYMB skinner. Den meget brede og mega store arbejdsopgave `ordne gulv´, kan der meget snart sættes tjek ved. 250 m2 gulv er gået igennem cirka otte gange. I alt omkring 2.000 m2. Sammenlagt er der brugt omkring 50 timer med fejning, skrubning, endnu mere skrubben, afslibning med stadig finere korn, fejning, polering og endnu mere polering. Nu står gulvet klart og flot. Der skal repareres lidt på nogle vægge og der er stadig en stor opgave med loftet, men så er der klar til, at der kan rykkes ind med inventar. Udvendig skal vinduerne mod ventesalen have en ordentlig omgang. Det forudsætter mod og smidighed, at komme til for de mange fastlåste cykler. Der mangler stadig noget køkkengrej, service, bestik o. lign, så kom med det du ikke bruger, Du sætter det i rummet t.v. på den lange gang, hvor der p.t. står et flot fodboldbord. Vi vil ikke have det ind i lokalerne – endnu. Et `Her bygger SYMB- skilt´ til forhallen er lige oppe over.”

13. februar.
”SYMB får aldrig adgang til 013 – Kommandocentralen, BaneDanmark. Jan Knudsen, EltelNetWorks, der står for al DSB´s tekniske infrastruktur, opbygning & service, spiste frokost i lokalet. Ved teknisk nedbrud, kan Kalundborg betjenes manuelt fra kontroltavlen, ringe direkte op til lokoførere og sende vigtige meddelelser til perronerne. I hjørnet står en drømmeseng, og uret passer.”

15. februar.
”SYMB har også, hvad de færreste ved, en `underbo´, der gemmer sig under den gamle godsekspedition langs med Jernbanevej. Her kører Kalundborg Model Jernbane Klub i Spor Nul – størrelsesforhold 1:45, og bygger deres helt egen verden langs de p.t. 400 meter håndbyggede spor. Også en hel del af både lokomotiver og vogne er `hjemmelavede, og blandt de mange bygninger, er flere genkendelige fra virkelighedens verden Bl.a. Kalundborg Station, som kasserer Henning Jensen og de 20-25 medlemmer er ved at opbygge. Med den originale sporføring, naturligvis. Kan du identificere bygningen med tårnet, en af anlæggets sande perler – en tro kopi – vinder du et kram. Klubben fylder 70 d. 17. marts.”

20. februar.
“Den officielle åbningsdag, og fejringen af vores tre års fødselsdag endelig offentliggøres. Samme dag kunne man læse i dagbogen, at SYMB ”er stedet, hvor godtfolk er og trækker godtfolk til. Her besøg af `Dupond & Dupont´. Jonas Ghiyati, Raklev, Folketingskandidat for SF Sjællands Storkreds til venstre & Jonas Henriksen, Autus Media ApS, Gørlev, til højre. Rengøringschef Cathrine afslørede en kreativ åre, og har nu indrettet det første miljø med inventar, der lige er vasket af og sat ind i det store lokale.”

Siden fulgte en masse om stort og småt om arbejdshold, annoncering, besøg af Henrik fra Banedanmark og Karl fra DSB og meget andet, mens byens puls slog lige uden for vores vinduer. Der er masser af ideer på bedding. SYMB´s `ovenbo´ Restaurant `Den tykke kok´, buschaufførerne i `Udsigten, Laila fra DSB Rengøring, Mikkel Elling, der lukkede og slukkede i 2013, den sidste stationsforstander, der havde bopæl på første sal, og jagten på fotos fra dengang vores lokaler levede.

Samtidig er der, her i slutningen af februar, fuld gang i planlægningen af Folkekøkken i marts og april, genopstart af Krea-gruppen, og afvikling af Verdens Bogdag den 23. april, sideløbende med, at vi er ved at være i hus med istandsættelsen og rengøring. Hver dag bliver der båret inventar ind, rengjort og sat på sin rette plads. Huset summer af praktiske gøremål, men også af møder om de interne processer og med folk udefra. Flere og flere opsøger huset, både for at hjælpe til, men også for at høre hvad der kan være af samarbejdsmuligheder. SYMB er en spirebakke for initiativ, projekter og virkelyst – det mærkes allerede nu.

Torsdag den 21. marts kl. 16 holder vi et brag af en fest.