Byens hus for alle

Fredag den 18. januar fik SYMB overdraget nøglerne til sine egne lokaler af DSB. SYMB flytter ind på Kalundborg Station, hvor der tidligere var billetsalg og ventesal. Dermed får SYMB helt nye og bedre muligheder for at få flere med til at skabe endnu mere liv og aktivitet både på stationen, andre steder i byen og på vores egn – og udleve sin mission om at skabe fællesskaber for alle.

SYMBs hus skal være et borgerdrevet mødested for alle. Et sted hvor forskellige mennesker kan mødes, inspirere hinanden, sætte gang i nye initiativer eller bare hygge sig sammen.

SYMB er for børnefamilier, studerende, tilflyttere, unge, ældre, iværksættere, kort sagt alle der har lyst til at engagere sig i lokalsamfundet. For eksempel bliver Byens hus stedet, hvor SYMBs ”Kend Vores Egn”-gruppe forbereder arrangementer, hvor eventgruppen og folkene bag SYMBs Folkekøkken mødes, og hvor Krea-gruppen kan få nyt liv.

Byens hus på Kalundborg Station bliver stedet, hvor mennesker med gode idéer kan komme og møde andre og sammen sætte idéerne på skinner.

Peter Joensen, formand i SYMB siger: ”Selvom SYMB er blevet en registreret social økonomisk virksomhed og bl.a. indgår professionelle partnerskabsaftaler og deltager i forskningsprojekter, så er SYMB stadigvæk – og vil altid være – et samlingspunkt for frivillighed og lokalt engagement. Med etableringen af et ’byens hus’ kan vi skabe endnu bedre betingelser for vore mange idérige og dygtige frivillige, som i den grad skaber social værdi for borgere og virksomheder i Kalundborg Kommune.”

Her er SYMB
Hvor er SYMB? Det spørgsmål er ofte blevet stillet. Nu er svaret: På Kalundborg Station! SYMB har længe arbejdet på at få sit eget sted i Kalundborg, og det er et kæmpeskridt fremad, at det nu endelig er lykkes. Nu har SYMBs mange aktive og frivillige et sted at mødes uden først at træffe aftaler ude i byen. Alle kan komme og se, hvad SYMB er for en størrelse. De kan droppe ind, når de vil, tage del i det der foregår, eller bare være med på en lytter.

Samtidig vil SYMB holde fast i alle de gode kontakter til andre lokale aktører, for eksempel Café Solsikken, hvor SYMB har en fantastisk god aftale om brug af lokaler til Folkekøkken og andre møder. Det kommer til at fortsætte, ligesom SYMB også fremover vil være at finde rundt om i Kalundborg.

”Det er en stor dag, og vi kan nu for alvor udfolde SYMB-idéen og sammen skabe et nyt mødested for alle. Jeg håber, at mange vil være med til at bygge stedet og hverdagen op og udvikle en inviterende og innovativ hverdagskultur, hvor vi skaber mange spændende ting sammen. Heldigvis har vi allerede over de sidste år set, hvad mennesker kan sammen – også uden egen matrikel. Men med eget hus bevæger SYMB op i en ny liga,” siger sekretariatsleder Louise Kolbjørn.

De første skridt
SYMB flytter ind i det gamle billetsalg og ventesal. I lejemålet indgår også adgang til køkken og toiletter. I alt kommer SYMB til at indtage godt 260 kvm. Lejemålet overtages som beset og efter at have stået tomt i en årrække, er der en del, der skal gøres. Så allerførst vil SYMB sætte lokalerne i stand og indrette dem samt finde ud af, hvordan hverdagen skal organiseres med åbningstider, værtsskab, events og arrangementer.

Alle er meget velkomne til at tage del i denne opstartsproces, hvor SYMB har brug for mange gode kræfter til at sætte i stand, indrette, være værtsfunktion, udvide viften af arrangementer og i det hele taget byde ind med idéer og arbejdskraft, når SYMB over de næste måneder forvandler en del af stationsejendommen til ’byens hus’ for alle.

Om nogle måneder er alt klart til en festlig åbning, men indtil da – og selvfølgelig også efter indvielsen – er alle velkomne til at kigge indenfor.

”Nyt liv på stationerne”
DSB er meget glade for, at SYMB flytter ind på Kalundborg Station i de lokaler, der har stået tomme i flere år. Nu kan også denne stationsbygning komme til at spille en aktiv rolle i lokalsamfundet.

Som foreningsdrevet socialøkonomisk virksomhed bliver SYMB en af de nye aktører, der skaber liv i nedlagte stationsbygninger i Danmark. DSB står bag projektet ”Nyt liv på stationerne” og er involveret i andre tilsvarende initiativer i hele landet. Det gælder for eksempel på Hobro Station, hvor der drives en socialøkonomisk café, der beskæftiger borgere på kanten af arbejdsmarkedet. På Vordingborg Station driver de lokale uddannelser en Campus Café, et helt nyt mødested med plads til studenterhus, foreninger, nystartede enkeltmandsvirksomheder og byens unge.