SYMB’s drømme om et hus kører på skinner

Foreningen SYMB kigger efter en egnet ejendom. Og går det, som SYMB håber, bliver 2019 året, da foreningen kan rykke ind med alle sine aktiviteter i eget hus. Det var noget af det SYMB’s sekretariatsleder Louise Kolbjørn og SYMB-formand Peter Joensen orienterede deltagerne om ved årets sidste folkekøkken tirsdag den 11. december i Café Solsikken.
Af Sonja Husted Rasmussen
 

Deltagerne blev også klogere på det forskningsprojekt, SYMB er blevet en del af. VELUX Fonden har doneret fem mio. kr. til forskningsprojektet ”Fællesskaber for Alle”, der er et partnerskab mellem Professionshøjskolen Absalon, Slagelse Kommune og SYMB. Af de fem mio. tilflyder de 1,5 mio. kr. SYMB. Pengene skal blandt andet bruges til at realisere drømmen om et hus, hvor aktiviteterne kan samles, dog ikke folkekøkkenet der ifølge planerne forbliver i Café Solsikken.

Formålet med ”Fællesskaber for alle” er at undersøge, hvordan man udvikler, organiserer og leder lokale tværgående fællesskaber.

Professionshøjskolen Absalons opgave er at forske i, hvordan man kan arbejde med frivillige kræfter og organisere fællesskaber på forskellige måder.

Brug for fællesskaber

SYMB’s mission er at skabe værdi og fællesskaber sammen med andre, og det er der brug for.

Louise Kolbjørn oplyste, at i følge undersøgelser føler 20 pct. af danskerne sig uden for fællesskabet:

– Det, der driver os i SYMB, er, at vi får skabt fællesskaber på tværs, flere møder mellem mennesker i lokalsamfundet. Vi skal sørge for at få flere med, så færre falder ud og skabe platforme, hvor flere kan være med, og man kan deltage på mange forskellige måder, sagde Louise.

Idéerne myldrede frem

Deltagerne i folkekøkkenet blev opfordret til at bidrage med idéer til nye aktiviteter, og styrket af en lækker lakse-ret, tilberedt Café Solsikkens dygtige køkkenmedarbejdere, myldrede idéerne frem.

Der kom forslag på bordet om debatter, filmaftener med forevisning af smalle film, fotoseancer ude i den natur, Kalundborgegnen er så rig på, Kalundborg by night: Hvad sker der egentlig i Kalundborg, når mørket sænker sig? Og ture til Bjergsted Bakker, Åmosen, Vrøj, Saltbæk og Asnæs, som led i de populære Kend Vores Egn-arrangementer.  Et forslag, der udløste et spontant bifald, var en SYMB-bus, der kunne bruges af deltagerne til diverse arrangementer, for eksempel kørsel til Folkemødet i Høng.

Alle idéerne bliver samlet i SYMB’s idébank og taget frem, når tiden og kræfterne er der til at realisere dem, meget gerne med forslagsstillerne selv som igangsættere.