Der var kø ved gullaschkanonen i Solsikken 1+2. Inden Palle Bruun Olsen tog hul på aftenens foredrag – foto af Sonja Husted Rasmussen + Henrik Brinkløv.

Pletskud af udviklingen på Kalundborgegnen

Der var stuvende fuldt hus i Solsikken, da SYMB tirsdag den 9. oktober åbnede dørene til folkekøkken og lokalhistorisk foredrag.

Af journalist Sonja Husted Rasmussen

Der blev hurtigt udsolgt til spisning med velsmagende gullaschsuppe på menuen, og de, der ikke nåede at få en spisebillet, fik adgang til foredraget.

Med lokalhistorikeren Palle Bruun Olsen som guide blev deltagerne ført gennem Kalundborg i 1950’erne og frem til 1970’erne og oplevede ved selvsyn udviklingen fra provinsby til industriby.

Hvad kommodeskuffen gemte

Foredraget blev nemlig illustreret af et væld af pletskud af livet og udviklingen på Kalundborgegnen. Billederne var blot et lille udvalg af de mange fotos, som Palle Bruun Olsens svigerfar Henry Frederiksen efterlod sig ved sin død i sommeren 2011.

Palle fortalte, at da boligen skulle ryddes efter svigerfarens død, fandt familien i den nederste skuffe i en kommode store mængder af filmruller indeholdende nok 4.000 negativer.

Det viste sig at være et fantastisk fund, for der i skuffen fandtes en enestående fotodokumentation af Kalundborgs udvikling fra midt i 1950’erne og en snes år frem.

Hagemann-Petersens æra

Den æra tegnedes af oliegrosserer Jørgen Hagemann-Petersen, borgmester fra 1954 til 1978 og det var i hans periode, byen gik fra at være en søvnig provinsby til at blive en topmoderne industriby med etablering af blandt andet Asnæsværket, olieraffinaderiet, Carmen Curlers og Novo.

I Hagemanns regeringstid voksede indbyggertallet fra godt 8.000 i 1950 til over 18.000 i 1980 for storindustrierne krævede arbejdskraft. Samtidig oplevedes også i Kalundborg den sivning fra land mod by som overalt i Danmark.

Palle Bruun Olsen brugte netop ordet regeringstid om Hagemann-Petersens epoke, for han var en bykonge, Kalundborgs svar på Christian den 4., som Palle sagde. Han viste samtidig et billede af hr. og fru Hagemann-Petersen fotograferet i haven ved deres hjem på Møllebakken og med et kig til Kalundborgs stolthed, den femtårnede kirke. Her er borgmesteren portrætteret som en bykonge.

Henry Frederiksen

Manden bag billederne, Kalundborgdrengen Henry Frederiksen (1929-2011) havde mange interesser, som han i perioder af sit liv dyrkede med stor passion. Fotografering var en af hans passioner.

Han blev oprindelig uddannet som maskinarbejder på Bukh, kom ud at sejle med Mærsk, blev gift og gik i land og passede motoren på Aarhusfærgen og senere på Samsøfærgen. Samtidig fotograferede han, og han var freelance pressefotograf og leverede til Associated Press og til de lokale dagblade.

De mange billeder og beretninger satte gang i erindringerne hos de af tilhørerne, der havde gjort en del af Kalundborgs udvikling med, og affødte både bemærkninger, anekdoter og kommentarer.

SYMB havde endnu engang fundet et emne til månedens folkekøkken, der skabte fællesskab omkring bordene.

ÅBNINGSTIDER

Mandag kl. 12-16

Onsdag kl. 12-20

Fredag kl. 12-16

Ofte er vi her udenfor åbningstid.
Kig ind hos SYMB på Kalundborg Station, Banegårdspladsen 2.

FÅ SYMB-NYT I DIN INDBAKKE

Du bliver opdateret om aktiviteter og SYMB i cirka 6 nyhedsbreve hvert år.

NYESTE ARRANGEMENTER

HVAD ER SYMB?

SYMB er en foreningsdrevet socialøkonomisk virksomhed, der forbinder mennesker, bygger fællesskaber og skaber mere liv og aktivitet i vores fælles lokalsamfund. Mennesker i SYMB opbygger relationer og netværk og udvikler en social deltagelse, som gør vores lokalsamfund mere robust. SYMB en fællesskabsplatform, hvor borgere mødes på tværs af de grupperinger, vi ofte inddeler os i. SYMB er med til at skabe et mere bæredygtigt lokalsamfund, hvor flere er med og færre falder ud.

HVORFOR HEDDER DET SYMB?

Kalundborg er hjemsted for en berømt industriel symbiose, hvor den ene virksomheds rest er den anden virksomheds ressource. En cirkulær model, hvor ressourcerne udnyttes optimalt. SYMB er kort for symbiose og er tænkt som en social og relationel pendant til den industrielle symbiose. Ligesom lokale ressourcer udnyttes industrielt, ønsker vi at realisere flere menneskelige ressourcer socialt og relationelt.

VIDSTE DU

… at hos SYMB er der plads til, at også du har et sted at udfolde dig? Har du en interesse, du gerne vil dele med andre, så er SYMB stedet du (også) kan gøre det.

HAR DU LYST TIL

… at give en hånd med, så SYMB også bliver som du kunne tænke dig? Så kontakt os eller duk op til et af vores næste arrangementer. Følg med her eller på vores Facebook-side.

SYMB DRIVES SOM

… en forening og som en non-profit socialøkonomisk virksomhed, hvor overskuddet bruges til fortsat udvikling af blandt andet nye aktiviteter i SYMB.

SYMB
Banegårdspladsen 2
4400 Kalundborg

SYMB’s sekretariatsleder Louise Kolbjørn træffes på:
Mobil: 22 25 66 64         Mail: info@symb.dk