Kend Vores Egn: Kalundborg, en fantastisk by
Hans-Henrik Nielsen har boet i Kalundborg i 10 år. Han er blevet en god ambassadør for byen og egnen.
Af journalist Sonja Husted Rasmussen
I 1988 købte Hans-Henrik Nielsen og Birthe sommerhus i Kaldred. De fandt snart ud af, at Kalundborg er en fantastisk by beliggende i en meget smuk egn. De oplevede også byen som et godt sted at handle. I begyndelsen købte de ind hjemme på Frederiksberg og tog indkøbene med til Kaldred. Det varede ikke længe, for de opdagede, at udvalget var mindst lige så stort i Kalundborg som på Frederiksberg, og at varerne var billigere.
De tabte deres hjerte til byen ved fjorden og den driftige havn, og de besluttede, at når de blev gamle, ville de flytte hertil. Det skete så lidt tidligere. De købte huset Lundemarken 8, hvor de nu har boet i 10 år.
Indtil for to et halvt år siden pendlede Hans-Henrik til jobbet som faglig sekretær i HK forbundet, og i de år kørte han land og rige rundt. Nu er han pensionist, og det har givet ham tid til at fordybe sig i egnens historie, og den viden vil han gerne give videre til andre.
Kend vores egn
I februar sidste år var han med på en tur arrangeret af SYMB til Kalundborgs symbiosevirksomheder. Efter turen orienterede nuværende sekretariatsleder i SYMB Louise Kolbjørn om foreningen og fortalte, at der var planer om at danne en gruppe, der ville arrangere ”Kend vores egn”-ture.
Det var lige noget for Hans-Henrik, og han blev medlem af gruppen. Indtil videre er det blevet til en kunsttur med Palle Bruun Olsen som guide. Den fandt sted den 7. oktober sidste år, netop den dag da regnen væltede ned og det stormede voldsomt. Det hører ellers til Hans-Henriks yndlingshistorier, at blandt meget andet er noget af det fantastiske ved Kalundborg klimaet, idet det er den by i Danmark med flest solskinstimer. I 2017 blev den rekord desværre slået af Kerteminde med en time.
Hans-Henrik synes, Kalundborgs historie er både spændende og dramatisk med for eksempel korstogene, der udgik fra Hærvigen i Kalundborg. Han hæfter sig også ved dengang, da Kalundborg nærmest var Danmarks hovedstad, og rigets arkiv blev opbevaret på Kalundborg Slot i tårnet Folen, der stadig kan ses ruiner af.
Hans-Henrik holder af den enestående blanding af fortidens historie, der blandt andet kan opleves i Højbyen omkring den fem-tårnede kirke, også et fantastisk bygningsværk, og storindustrierne med den verdenskendte symbiose, hvor virksomheder udnytter hinandens restprodukter.
Bliv ambassadør!
Hans-Henrik kunne godt tænke sig, at hver og en af Kalundborg indbyggere vil optræde som ambassadører for dette dejlige sted. Selv er han blevet en glimrende ambassadør, og han håber, at han er i stand til at give noget af sin kærlighed til egnen videre til gæsterne på turene rundt på egnen.
Privat udbreder Hans-Henrik Nielsen også kendskabet til den egn, han er kommet til at holde så meget af. Han tilbyder guidede vandreture rundt om i Kalundborg.
I SYMB er Hans-Henrik Nielsen aktiv i Kend Vores Egn som den 14. april arrangerede tur til steder, deltagerne måske ikke kendte i forvejen. De fik mulighed for at komme på besøg i Frimurerordenen, hos Hera Døtrene og i Odd Fellow Ordenen.
Lørdag den 5. maj står der lokal gastronomi på programmet, og her besøger deltagerne Mejnerts Mølle, Mineslund og Dyrehøj Vingård.
Lørdag den 9. juni er det første besøgssted Kalundborg Havn med besøg i havneadministrationen. Her får deltagerne en orientering om havnens betydning for Kalundborgs udvikling, hvad der sker på havnen og om fremtidsplanerne. Derfra går turen til Kalundborg Forsyning, hvor emnet er vand, varme, kloak og rensning.
Alle er velkomne til turene, der er et af SYMB Kend Vores Egns tilbud. Og man kan melde sig til via SYMBs hjemmeside.